Luka Dončić ostavio trag u plej-ofu uprkos porazu u finalu

Luka Dončić ostavio trag u plej-ofu uprkos porazu u finalu

Prvi nastup Luke Dončića u finalu NBA lige nije rezultirao osvajanjem šampionskog prstena, ali je mlada zvezda Dalas Maveriksa ostavila neizbrisiv trag tokom plej-ofa. Dončić je završio postsezonu kao lider NBA po poenima (635), skokovima (208) i asistencijama (178). Time je postao tek drugi igrač u istoriji lige koji je bio vodeći u sve tri kategorije u jednoj postsezoni, pridruživši se Nikoli Jokiću iz prošle godine.

Dončić je izjavio: „Ponosan sam na svakog momka koji je stao na parket, na sve trenere, na sve ljude iza kulisa. Očigledno, nismo pobedili u finalu, ali smo imali paklenu sezonu i ponosan sam na svakog od njih.“

Dončić je u ponedeljak postigao 28 poena, čime je ukupno u sezoni, uključujući plej-of, dostigao 3.005 poena. Time se pridružio ekskluzivnom klubu od 11 igrača koji su u jednoj sezoni postigli 3.000 poena, među kojima su legende poput Majkla Džordana i Vilta Čemberlena.

Boston Seltiksi osvojili su svoju 18. NBA titulu pobedom nad Dalas Maveriksima sa rezultatom 106-88. Boston je imao impresivan rekord u plej-ofu sa 16 pobeda i samo 3 poraza, što je deseti najbolji postsezonski rekord u istoriji lige.

Posle 186 utakmica plej-ofa u karijeri, Al Horford je konačno osvojio svoj prvi šampionski prsten. Sada kada je skinut sa liste igrača sa najviše odigranih utakmica plej-ofa bez titule, novi lideri su Džejms Harden (166), Kris Pol (149) i Rasel Vestbruk (122).

Boston Seltiksi će dobiti 12.059.435 dolara iz fonda za NBA plej-of, što je najviše što je tim ikada osvojio. Fond za bonus novac ove sezone iznosio je rekordnih 33.657.947 dolara, koji se deli između 16 plej-of timova. Dalas Maveriksi će dobiti udeo od 5.899.422 dolara. Taj bonus se obično deli između igrača i osoblja tima.

Jrue Holiday, koji je osvojio NBA titulu sa Seltiksima, ima priliku da ponovi uspeh iz 2021. godine kada je osvojio zlatnu olimpijsku medalju. Holiday i njegov saigrač Džejson Tejtum biće deo američkog košarkaškog tima na Olimpijskim igrama u Parizu, čime Holiday ima priliku da postane treći igrač koji je osvojio NBA titulu i olimpijsku zlatnu medalju u istoj kalendarskoj godini više puta, pridruživši se Sju Bird i Skotiju Pipenu.

Iako Dončić nije osvojio svoj prvi šampionat, njegova izvanredna sezona i postsezona pokazali su njegovu dominaciju i posvećenost igri. Boston Seltiksi su se vratili na vrh NBA liste sa najviše osvojenih titula, dok je Al Horford konačno dobio zasluženi prsten. Sezona je bila puna uzbuđenja, a sada se fokus seli na predstojeću olimpijsku sezonu.