Ariarne Titmus oduševila publiku pobedom na 400 metara slobodnim stilom, pobeđujući Kejti Ledeki

Ariarne Titmus oduševila publiku pobedom na 400 metara slobodnim stilom, pobeđujući Kejti Ledeki

U subotu uveče, Ariarne Titmus iz Australije pretvorila je trku na 400 metara slobodnim stilom u spektakl, ostavivši Kejti Ledeki iza sebe u La Defens areni na Olimpijadi u Parizu. Titmus, koja je poznata kao „Terminator“, vodila je od početka do kraja i osvojila zlato, dok je Ledeki završila trku sa bronzom.

Titmus je završila trku u vremenu od 3:57,49, pobedivši kanadsku senzaciju Summer McIntosh, koja je osvojila srebro sa vremenom 3:58,37. Ledeki je bila daleko iza, sa rezultatom 4:00,86.

„Noge su mi malo umorne, ali mi je laknulo više od svega“, izjavila je Titmus. „Verovatno sam osećala očekivanja i pritisak za ovu trku više od bilo čega u svom životu, da budem iskrena, i prilično sam dobra u tome da se nosim sa pritiskom.“

Titmus, koja je prethodno osvojila zlatne medalje na 200 i 400 metara slobodnim stilom na Olimpijadi u Tokiju, sada ima tri pojedinačne olimpijske pobede u svom cvetu karijere. Sa samo 23 godine, ona se već etablirala kao jedna od vodećih plivačica.

„Srećan sam što sam dobio rezultat i tako sam počastvovan što sam deo trke i što sam uz legende poput Kejti“, rekao je Titmus. „Ugledam se na nju toliko kao na sportistkinju i to svakako nije rivalstvo izvan trka. Zaista je poštujem kao osobu.“

Ledeki, koja ima šest pojedinačnih zlatnih medalja, i dalje je najuspešnija plivačica u istoriji Olimpijskih igara. Iako je propustila priliku da se ponovo suoči sa Titmusom na 200 metara slobodnim stilom, očekuje se da će se boriti za zlato na 800 i 1.500 metara.

U muškom takmičenju na 400 metara slobodnim stilom, Nemac Lukas Martens osvojio je prvo plivačko zlato za ovih Igara, srušivši tri svetska šampiona. Martens je završio trku u vremenu od 3:41,78, dok je srebro pripalo Elaji Viningtonu iz Australije (3:42,21), a bronza Kim Vu-vinu iz Južne Koreje (3:42,50).

Titmus je tokom popodnevnog treninga postavila najbrže vreme u kvalifikacijama, ali je u večernjoj trci postigla skoro 5 sekundi bolje vreme, dok je Ledeki poboljšala svoje jutarnje vreme za manje od 1,5 sekunde.

Sa impresivnim nastupom i prevazilaženjem očekivanja, Titmus je osigurala svoje mesto među najvažnijim sportistkinjama u istoriji plivanja, dok će se Ledeki i dalje boriti za medalje na predstojećim trkama.

Olimpijske igre u Parizu nastavljaju da nude uzbudljive trenutke, sa mladim talentima poput Summer McIntosh koji obećavaju još mnogo uzbuđenja.