Pogačar sa velikom razlikom osvaja Điro d’Italiju, cilja na treću titulu na Tur de Fransu

Pogačar sa velikom razlikom osvaja Điro d’Italiju, cilja na treću titulu na Tur de Fransu

Tadej Pogačar je u nedelju osvojio Điro d’Italiju sa najvećom razlikom u trci u poslednjih skoro šest decenija – osvojivši treći Grand Tour trofej uz svoje dve titule na Tur de Fransu.

Pogačar, vozeći ružičasti bicikl sa svojim ružičastim dresom, šortsom i kacigom, prešao je bezbedno u glavnom pakovanju da bi zaključio uglavnom ceremonijalnu završnu fazu tronedeljne trke u Rimu, koja se završila sa prednošću od skoro 10 minuta u odnosu na trkača- gore Daniel Martinez.

Geraint Tomas završio je treći u ukupnom poretku, sa više od 10 minuta zaostatka.

Poslednji put veća razlika u pobedi na Điru bila je 1965. godine, kada je pobedio Vitorio Adorni sa više od 11 minuta.

Pogačar, Slovenac sa timom UAE Emirates, takođe je osvojio šest etapa u trci, najviše otkako je Edi Merks takođe pobedio na šest etapa 1973. godine.

Sada će Pogačar pokušati da se odmori i oporavi na vreme kako bi pokušao da osvoji svoju treću titulu na Turu, a najveća biciklistička trka počinje 29. juna sa četiri etape u Italiji.

Pogačar će pokušati da postane prvi vozač koji je osvojio Điro i Tur u istoj godini od Marka Pantanija 1998.

Belgijski jahač Tim Merlije pobedio je u finalnoj etapi u sprintu ispred Džonatana Milana kod Koloseuma.

Milan, italijanski sprinter koji je pobedio u tri etape u trci, imao je mehanički problem i morao je da promeni bicikl na početku poslednjeg kruga. Zatim je uspeo da sustigne glavni čopor i zamalo da zgrabi još jednu pobedu.

Završna etapa duga 125 kilometara (78 milja), uglavnom ravna, završena je krugom kroz centar prestonice koji je završen osam puta, provodeći jahače pored Karakalinih termi, Rimskog foruma, reke Tibar i cirkusa Maksimusa pre završiti na kaldrmi kod Konstantinovog luka.

Pogačar je ove godine prvi put ušao na Điro i odmah je imao uticaj. Završio je drugi u uvodnoj fazi u Torinu i dobio na vremenu skoro svim svojim direktnim rivalima. Zatim je osvojio drugu etapu, zgrabio ružičasti dres lidera i iz dana u dan povećavao prednost.

Pogačar je osvojio Tur 2020. i 2021., a zatim je završio drugi iza Jonasa Vingegaarda 2022. i 2023. godine.

Vingegaard se nada da će odbraniti titulu na Turu uprkos sudaru u aprilu koji mu je ostavio nekoliko slomljenih rebara i kolaps pluća.