Evropsko prvenstvo u fudbalu ulazi u četvrtfinale: Derbi mečevi Nemačka – Španija i Francuska – Portugalija

Evropsko prvenstvo u fudbalu ulazi u četvrtfinale: Derbi mečevi Nemačka – Španija i Francuska – Portugalija

Evropsko prvenstvo u fudbalu, čiji je domaćin Nemačka, ulazi u fazu četvrtfinala. Prvi mečevi će se igrati u petak, kada će na teren izaći fudbaleri Nemačke i Španije, a zatim Francuske i Portugalije. U subotu su na programu mečevi Engleska – Švajcarska i Holandija – Turska.

Prvi meč četvrtfinala, u petak od 18 časova u Štutgartu, igraće Nemačka i Španija. Tri sata kasnije, u Hamburgu, snage će odmeriti Francuska i Portugalija.

Selektor Nemačke, Julijan Nagelsman, veruje da njegov tim ima dovoljno napadačkog kvaliteta da parira španskoj ofanzivnoj moći. Španija je jedina reprezentacija koja je dobila sve svoje dosadašnje mečeve na turniru, a posebno su se istakli 16-godišnji Lamine Jamal i 20-godišnji Niko Vilijams. Na drugoj strani, domaćini će imati Jamala Musialu, koji se vraća u rodni grad nakon što je postigao gol u tri od četiri utakmice Nemačke na turniru.

Nagelsman je izjavio da je fokus njegovog tima manje na Jamalu, a više na Musiali. „Možemo i sami da uradimo nešto u napadu. Želimo da napadnemo i zagorčamo njihove živote,“ rekao je selektor Nemačke novinarima.

Nemački reprezentativac Toni Kros naglasio je da je tim ostvario minimalni cilj ulaskom u četvrtfinale. „Ovo leto igram poslednje utakmice na fudbalskom terenu, ali verujem da ovaj petak neće biti kraj. Svi u reprezentaciji veruju u pobedu protiv jake Španije,“ rekao je Kros.

Nemačka je u osmini finala savladala Dansku (2:0), dok je u grupi bila bolja od Škotske (5:1) i Mađarske (2:0), a jedini nerešeni rezultat imala je protiv Švajcarske (1:1). S druge strane, Španija je u osmini finala pobedila Gruziju (4:1), dok je u grupi bila bolja od Hrvatske (3:0), Italije (1:0) i Albanije (1:0).

Utakmica između Nemačke i Španije već je označena kao „finale pre finala“, ali ništa manje zanimljiva nije ni utakmica između Francuske i Portugalije. Ovo će biti gladijatorski duel Ronalda i Mbapea, piše BBC.

Francuska i Portugalija nisu se sreli na velikom međunarodnom takmičenju od finala Eura 2016, kada je Portugalija pobedila. Mbape je sada ključni igrač francuske reprezentacije i nada Francuske za osvajanje prve titule prvaka Evrope od 2000. godine. S druge strane, Ronaldo nastavlja da privlači pažnju, iako igra za klub u Saudijskoj Arabiji.

U subotu su na programu dva preostala četvrtfinalna meča – Engleska i Švajcarska igraju od 18 časova u Dizeldorfu, a Holandija i Turska tri sata kasnije u Berlinu.