Kidova taktika: Sejanje razdora među Seltiksima pre drugog meča finala

Kidova taktika: Sejanje razdora među Seltiksima pre drugog meča finala

Trener Dalas Maveriksa Džejson Kid napravio je taktički potez tokom svoje konferencije za štampu, potencijalno pokušavajući da unese razdor među igrače Boston Seltiksa uoči druge utakmice finala NBA lige. Kid je Džejlena Brauna nazvao najboljim igračem Seltiksa, što su novinari odmah prepoznali kao pokušaj da se podstaknu nesuglasice između Brauna i Džejsona Tejtuma, prave zvezde tima.

Na pitanje o strategiji da zaustavi Brauna, Kid je rekao: „Pa, Džejlen je njihov najbolji igrač…“, što je izazvalo konsternaciju među prisutnim novinarima. Tejtum je brzo odgovorio na ovaj komentar, odbacivši mogućnost da bi takve izjave uticale na tim.

„Razumemo da ljudi pokušavaju da zabiju klin između nas. Pretpostavljam da je to pametna stvar – ili pokušati da uradimo“, rekla je Tejtum. „Mi smo na ovoj poziciji već dugi niz godina, momci pokušavaju da nas podele i kažu da se neko od nas mora promeniti, ili je jedan bolji od drugog. Dakle, nije nam prvi put na rodeu.“

Džejlen Braun se složio sa Tejtumom, ističući koheziju tima i zajednički cilj pobede. „Bili smo izuzetno fokusirani na svoje uloge i poslove. Svi smo morali da se žrtvujemo“, rekao je Braun. „Trenutno, u ovom trenutku, sve je u pobedi. I ne možemo dozvoliti da bilo kakva spoljna tumačenja pokušaju da stane između nas.“

Braun i Tejtum su izuzetno uspešan dvojac u NBA ligi, koji su vodili Seltikse do finala Istočne konferencije pet puta u sedam sezona zajedno. Uprkos spekulacijama o međusobnom rivalstvu, uspeli su da ostanu fokusirani na zajednički cilj.

Džejson Kid je naglasio da je Braun ključni igrač Seltiksa, hvaleći njegovu svestranost i sposobnost da igra na obe strane terena. Džejlen je njihov najbolji igrač“, rekao je Kid. „Uradio je sve, a to radi i vaš najbolji igrač. Samo smišljanje kako da igra obe strane – odbranu i napad velikom brzinom – to je ono što je radio tokom celog plej-ofa.“

Međutim, statistika kaže drugačije. Tejtum je ove sezone prosečno beležio 27 poena, osam skokova i pet asistencija, dok je Braun imao 23 poena, 5,5 skokova i 3,6 asistencija. Tejtum je bio šesti u glasanju za MVP lige, dok je Braun MVP ovogodišnjeg finala konferencije.

Trener Seltiksa Džo Macula nije zabrinut zbog potencijalnog rivalstva između njegovih igrača. „Ono što se dešava u našoj svlačionici, kako komuniciramo jedni sa drugima, kako gradimo odnose jedni sa drugima i kako se ophodimo jedni prema drugima na parketu i van njega, to je najvažnije“, rekao je Macula.

Dalas Maveriksi imaju i svoju veliku dvojicu, Luku Dončića i Kajrija Irvinga. Irving, koji je osvojio NBA šampionat sa Lebronom Džejmsom 2016. godine, ističe važnost nesebičnosti u timskom pristupu. „Ovde sam samo da igram košarku“, rekao je Irving. „Morate da budete nesebični u svom pristupu. Očigledno je da nećete sve vreme ići kako treba, ali kao saigrač, samo želite da gurnete po strani one druge stvari koje nisu bitne ili vas čine boljim kao tim. .“

Dok se Kid nada da će njegove reči uneti razdor u redove Seltiksa, tim ostaje čvrsto ujedinjen, fokusiran na zajednički cilj pobede u finalu NBA lige.