Pešić saopštio sastav Srbije za Evrobasket

Pešić saopštio sastav Srbije za Evrobasket

Selektor srpske košarkaške reprezentacija Svetislav Pešić saopštio je spisak igrača koji će nastupiti na predstojećem Evropskom prvenstvu.

Igrači koji su „precrtani“ sa spiska selektora Pešića su:  Nemanja Bjelica (Fenerbahče), Filip Petrušev (Crvena zvezda), Boriša Simanić (Saragosa) i Ognjen Dobrić

Dvanaestorica igrča koji će igrati za Srbiju na Evropskom prvenstvu su:

Nemanja Nedović (Panatinaikos);

Dušan Ristić (Fuenlabrada);

Dejan Davidovac (CSKA);

Vanja Marinković (Baskonija);

Nikola Kalinić (Barselona);

Vladimir Lučić (Bajern Minhen);

Nikola Jokić (Denver Nagets);

Marko Jagodić-Kuridža (Budućnost);

Vasilije Micić (Anadolu Efes);

Marko Gudurić (Fenerbahče);

Ognjen Jaramaz (Bajern Minhen);

Nikola Milutinov (CSKA).

„Bjelica se nakon povrede lista desne noge nije u potpunosti vratio u trenažni proces i trenutno nije u mogućnosti da u tako kratkom vremenskom periodu do početka Evropskog prvenstva dostigne nivo fizičke spreme kakav je potreban za jedno toliko zahtevno takmičenje. Nedović se u potpunosti oporavio od povrede zadobijene u meču sa Slovenijom, priključio se treninzima u punom intenzitetu. Milutinov se tokom poslednja dva dana nalazi pod virozom, zbog čega mu je preporučena pošteda od napora u trajanju od nekoliko dana, ali njegovo učešće na Evrobasketu se ne dovodi u pitanje,“ izjavio je prof. dr Dragan Radovanović.

Reprezentacija Srbije nastupaće u D grupi, koja će se takmičiti u Pragu, a rivali će joj pored domaćina Češke biti još i Holandija, Finska, Izrael i Poljska.

Šampionat startuje prvog septembra, a Srbija prvi meč igra drugog septembra od 21 čas u praškoj „O2 areni“. Rival „Orlovima biće Holandija.

Srbija je na prošlom EP osvojila srebrnu medalju – tada je u finalu od tima Aleksandra Đorđevića bolja bila selekcija Slovenije.

Srbija iza sebe ima dve bitne pobede u avgustovskom „prozoru“ u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo – Pešićev tim je u Beogradu savladao Grčku, a u Istanbulu pobedio Tursku, pa je sada u znatno boljoj poziciji nego što je bio posle prethodnog prozora. Kvalifikacije za Mundobasket, koji će se 2023. godine održati u Japanu, na Filipinima i u Indoneziji.