Perez pobednik uprkos kazni

Perez pobednik uprkos kazni

Ushićenje Serđa Pereza ​​nakon što je prešao ciljnu liniju na kraju teške Velike nagrade Singapura je držano pod kontrolom zbog istrage zbog navodnog kršenja držanja rastojanja Safety Car-a, a Perez je na kraju dobio kaznu od pet sekundi, što je značilo da je održao svoju četvrtu pobedu u karijeri.

Perez je zapravo istražen zbog dva slučaja neuspeha da održi rastojanje od 10 dužina automobila od sigurnosnog automobila tokom par perioda pod žutom zastavicom. Međutim, meksičkom vozaču je izrečena opomena za prvu od njih, koja se dogodila u 10. krugu nakon što su Džou Guanju i Nikolas Latifi dotakli – Perez je tvrdio da mu kočnice i gume nisu bile dovoljno tople u vlažnim uslovima da bi držao korak sa Safety Car-om.

Međutim, Perez je dobio kaznu od pet sekundi i dva kaznena poena na njegovoj licenci za drugi prekršaj, a stjuardi su presudili: „Član 55.10 FIA Sportskog pravilnika Formule 1 zahteva da se lider mora držati unutar 10 dužina automobila sigurnosnog automobila jednom raspoređenog dok se svetla ne ugase.

„Auto 11 [Perez] je bio vodeći automobil u 36. krugu tokom drugog perioda Safety Car u trci [koji je izašao kada je Juki Cunoda udario u zid]. Priznato je da dok su svetla sigurnosnog automobila još uvek bila upaljena, PER nije uspeo da zadrži 10 dužina automobila od bezbednosnog automobila između 13. i 14. skretanja.

„Ovo se desilo uprkos činjenici da je direktor trke izdao upozorenje timu da PER ne poštuje propis o dužini manje od 10 automobila između 9. i 10. skretanja. Tim je to upozorenje preneo PER-u.

„Izrekli smo opomenu PER-u zbog kršenja iste uredbe tokom prvog postavljanja Safety Car-a tokom trke.

„Pošto je ovo bilo drugo kršenje člana 55.10 od strane PER-a tokom trke i usledilo je izričito upozorenje direktora trke, odlučili smo da izreknemo kaznu od pet sekundi za PER.”

Međutim, u završnim fazama skraćene Velike nagrade Singapura, Red Bul je rekao Perezu da je pod istragom zbog kršenja i da ga je njegov inženjer trke Hju Bird ohrabrio da „nestane“ niz put od Šarla Leklera koji je jurio.

I pošto je Lekler na kraju prešao granicu za 7.595 sekundi iza Pereza, Meksikanac je učinio dovoljno da održi svoju četvrtu pobedu u karijeri.