Partizan dočekuje Napredak, Zvezda u Nišu

Partizan dočekuje Napredak, Zvezda u Nišu

Fudbaleri Partizana dočekuju u 16.55 kruševački Napredak u vanrednom 25. kolu Superlige Srbije, dok Crvena zvezda od 19.00 časova igra u Nišu protiv Radničkog.

Samo četiri dana nakon 172. večitog derbija, u kojem su Crvena zvezda i Partizan na Stadionu „Rajko Mitić“ podelili bodove (2:2), nastavlja se uzbudljiva trka za titulu šampiona Srbije.

Na programu je vanredno 25. kolo u okviru kojeg će crno-beli dočekati Napredak iz Kruševca, dok Crvena zvezda nešto kasnije igra protiv Radničkog u Nišu. Utakmica u Beogradu počinje u 16.55, dok će Radnički i Zvezda na teren „Čaira“ u 19.00 časova.

Do kraja regularnog dela i početka plej-ofa Superlige ostalo je da se odigra šest kola, uključujući i današnje 25, a Partizan je lider na tabeli sa bodom više od večitog rivala.

Tim koji na prvom mestu dočeka plej-of biće domaćin trećeg ovosezonskog večitog derbija, ali i šampion ukoliko na kraju prvenstva dve ekipe budu imale identičan broj bodova.

Napredak dolazi u Beograd u dobroj formi, sa svega jednim porazom u poslednjih pet kola, koliko je odigrano od početka prolećnog dela sezone.

Kruševljani su za vikend odoleli TSC-u (0:0), pre toga su poraženi od Čukaričkog na Banovom brdu (2:1), ali su prethodno slavili u dva duela u kojima nisu bili favoriti – 2:1 na krovu tržnog centra na Voždovcu i 3:1 protiv Novog Pazara na domaćem terenu.

Napredak je 25. kolo Superlige dočekao kao 10. na tabeli sa 29 osvojenih bodova, šest manje od Novog Pazara koji trenutno drži osmu poziciju – poslednju koja vodi u plej-of i borbu za izlazak u evropska takmičenja.

Uz kvalitetnog i motivisanog protivnika, najveći problem trenera Partizana Igora Duljaja biće nagomilane povrede važnih igrača. Crno-beli će igrati bez rovitih Mateusa Saldanje i Gajasa Zahida, a nije izvestan ni nastup štoperskog para – Svetozara Markovića i Bojana Kovačevića. Ni tu nije kraj nedaćama pošto je zbog volšebnog crvenog kartona na večitom derbiju suspendovan Ksander Severina.

Crno-beli su bili bolji u prethodna četiri duela sa Napretkom, a ekipa iz Kruševca je poslednji put bod iz Humske odnela 13. marta 2022 (0:0). Tri godine ranije, ali u decembru, osvojili su Kruševljani i ceo plen na Topčiderskom brdu (2:3), što im je i poslednji trijumf nad crno-belima.

Ulaz na tribine stadiona u Humskoj biće besplatan, a Partizan je, u nameri da što veći broj navijača stigne na utakmicu uprkos radnom danu, promenio termin, pa će meč umesto u najavljivanih 16.30 početi u 16.55.

Niški Radnički moraće na megdan šampionu Srbije u veoma nezahvalnom trenutku – nakon dva bolna poraza zbog kojih je tek 14. na tabeli Superlige Srbije sa mršava 23 osvojena boda.

Radnički je u prvom kolu prolećnog dela sezone izgubio od imenjaka iz Kragujevca (2:3), potom je nagovestio bolje dane vezavši prvi put ove sezone dva trijumfa – 1:0 protiv Javora i 3:0 na gostovanju IMT-u, ali se tračak optimizma brzo raspršio nakon dva poraza od timova sa samog dna tabele – 0:3 od Radnika iz Surdulice i 3:2 na gostovanju Železničaru u Pančevu.

Pored važnih bodova, ostale su Nišlije i bez trenera jer je Nikola Trajković, ogorčen dešavanjima u Pančevu i sudijskim odlukama koje su prethodile preokretu, (drugi put u istoj sezoni!) napustio Niš, ali i, kako je najavio, srpski fudbal – i to zauvek.

„Ovo je odluka na koju niko više ne može da utiče. Nikada se više neću vratiti u ovaj mulj koji kreira sudijska organizacija. Makar radio sa kadetima u Norveškoj ili Švedskoj ili bilo gde na svetu. Pritom, nikome ne dam pravo da moju zemlju voli više od mene. Vratio sam se ovde, ne viđam sopstveno dete, da bih radio pošteno, ali ne želim više da gubim zdravlje“, istakao je Trajković odmah posle utakmice.

I dok je bio mnogo moćniji, Radnički se teško nosio sa crveno-belima. Kada se zbroje dueli u Superligi i Kupu Srbije, Zvezda je nanizala 13 pobeda. Nišlije ne mogu ni do boda još od 2018, a trijumf nad Crvenom zvezdom čekaju od 2013. godine.