Međunarodna federacija sankanja produžila zabranu ruskih klizača na neodređeno vreme

Međunarodna federacija sankanja produžila zabranu ruskih klizača na neodređeno vreme

Međunarodna federacija sankanja (FIL) donela je odluku o produženju zabrane učešća ruskih klizača, trenera i zvaničnika na svim svojim događajima na neodređeno vreme. Ova odluka je doneta kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Na godišnjem kongresu federacije, koji je održan u Lejk Plesidu u Njujorku, predstavnici 27 nacionalnih federacija glasali su za produženje zabrane, u pokušaju da se osigura „bezbedan i miran“ sport sa integritetom, kako je saopšteno iz FIL-a. Zabrana je prvobitno uvedena pre više od dve godine, u skladu sa sličnim merama u mnogim drugim sportovima.

FIL nije objavio tačan broj glasova, ali je navedeno da je produženje suspenzije Ruske sankarske federacije usvojeno „velikom većinom“. Prošle godine, slična odluka je podržana od strane 22 zemlje, dok je jedna bila protiv, a pet uzdržano.

Tokom protekle dve godine, nijedan ruski sportista nije se takmičio na Svetskom kupu u sankanju, a staza koja je bila domaćin Olimpijskih igara u Sočiju 2014. nije predviđena za korišćenje u bilo kojim takmičenjima pod okriljem FIL-a.

„Prisustvo ruskih sportista, trenera i drugih zvaničnika Ruske sankarske federacije tokom sportskih takmičenja koja su odobrena od strane FIL-a predstavlja veliki rizik“, saopštila je federacija. „Ovaj rizik utiče na bezbednost, mir i integritet ovih takmičenja i njihovih učesnika, uključujući i same Ruske federacije.“

FIL je naglasio da će suspenzija ostati na snazi „sve dok traju neprijateljstva u Ukrajini“. Rusija je započela invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, što je dovelo do uvođenja ovih restriktivnih mera.