Loše osobine mogu biti važne za atletski uspeh, ali mogu da ometaju odnose sportiste i trenera

Loše osobine mogu biti važne za atletski uspeh, ali mogu da ometaju odnose sportiste i trenera

Veruje se da to što su egocentrični, nemilosrdni i manipulativni pomažu elitnim sportistima da postignu slavu, ali to može negativno uticati na odnose sa trenerima, sugeriše nova studija.

Sportski naučnici sa Univerziteta Notingem Trent takođe su otkrili da veze mogu da trpe kada su treneri visoko u ovim osobinama.

Studija, koja je takođe uključivala Univerzitet Bangor, objavljena je u časopisu Ličnost i individualne razlike.

Istraživači su istraživali ličnosti i kvalitet odnosa više od 300 elitnih sportista i njihovih trenera nizom utvrđenih mera. Oni su posebno posmatrali grupu ličnosti poznatu kao „Mračna trijada“, koja se sastoji od narcizma, psihopatije i makijavelizma.

Iako se ove osobine negativno doživljavaju u opštoj populaciji, one mogu ponuditi prednosti u okruženju visokih performansi kao što je elitni sport. Do sada, međutim, nije bilo poznato kako ove osobine mogu uticati na važan odnos između sportista i trenera.

Studija je otkrila da što je trener bio više egocentričan ili što je bio viši nivo narcizma, manje su reagovali na potrebe svog sportiste. U isto vreme, kada bi trener i sportista bili slično sebični, osećali bi manje poverenja jedni prema drugima.

Kada su treneri prijavili visok nivo nemilosrdnosti – ili psihopatije – manje su voleli, bili su posvećeni i bili voljni da daju sve od sebe za svoje sportiste, pokazalo je istraživanje.

U međuvremenu, sportisti sa visokim nivoom nemilosrdnosti su se osećali manje opušteno kada su radili sa svojim trenerom i manje su ih poštovali.

A kada su treneri prijavili veću sposobnost manipulacije – ili veći nivo makijavelizma – ponašali su se na manje komplementaran način prema svojim sportistima. Sportisti sa visokim nivoom ove osobine postali su neposvećeniji, udaljeniji i nekooperativniji, pokazalo je istraživanje.

„Specifične karakteristike koje se smatraju zlonamernim u društvenim okruženjima veoma su relevantne u sportu performansi“, rekao je glavni autor Džozef Stenford, istraživač na Školi nauke i tehnologije Univerziteta Notingem Trent.

Rekao je: „Okruženje visokih performansi često može privući ljude koji se osećaju superiorno, nemilosrdni su u potrazi za pobedom i imaju pojačano uverenje da mogu uticati na druge za sopstveni uspeh.

„Važno je imati pozitivan odnos trener-sportista da bi se postigao uspeh. Da bi pobedili, sportisti i treneri moraju da nastupaju zajedno pod velikim pritiskom, često u zahtevnim i stresnim situacijama. Naši nalazi sugerišu da treba da razmotrimo koliko su ličnosti verovatne zajednička interakcija u sportskoj areni bi im takođe omogućila da shvate kako da stvore efikasne odnose visokih performansi.

Dr Laura Heali sa Univerziteta Notingem Trent, viši autor studije, rekla je: „Naše istraživanje pokazuje zašto se neki treneri i sportisti možda bore da rade zajedno — njihove jedinstvene osobine ličnosti otežavaju izgradnju pozitivnog odnosa trener-sportista. Pomaganje trenerima i sportistima. da bi sportisti razumeli ko je njihov partner i kako da rade sa njima, mogli bi da dovedu do kvalitetnijih odnosa trener-sportista u elitnim sportskim kontekstima, što na kraju utiče na performanse i sportsko iskustvo.“

Istraživači tvrde da bi se nalazi mogli generalizovati na one na rukovodećim pozicijama i da bi organizacije mogle da razmotre uticaj ličnosti lidera na ljude oko sebe kako bi maksimizirale efikasnost i smanjile trenje.