Ženska reprezentacija Španije se izvinjava zbog haka videa

Ženska reprezentacija Španije se izvinjava zbog haka videa

Kapiten Španije Ivana Andres izvinila se u ponedeljak nakon što je video snimak njenih saigračica kako se smeju dok su pokušavale haku navukao gnev na Novom Zelandu uoči Svetskog prvenstva za žene, preneo je Rojters.

Igrači su optuženi za nepoštovanje maorske kulture zbog snimka, koji je u međuvremenu obrisan, a Andres je zatražila oproštaj od lokalnog plemena Rangitane na tradicionalnoj ceremoniji dočeka gostiju.

„Bili smo samo nekoliko dana u Aotearoi na Novom Zelandu i još imamo mnogo toga da naučimo o ovoj kulturi“, rekla je ona na španskom, a lokalni mediji su dobili prevod.

Centralni bek Real Madrida zatražila je „oprost za naše greške“ i da budemo „svaki dan sve bolji“, a plemenu je poklonila dres Španije.

Portparol Rangitane rekao je novinarima da je ono što se dogodilo na ceremoniji „veoma dobar ishod“.

„Njihove reči su došle iz srca i postojalo je priznanje da su razumeli da je haka veoma dragocena, ne samo za Maore, već i za celu Aotearou.“

Španija igra svoje mečeve Grupe C na Novom Zelandu, a svoju kampanju otvara u petak kada će se sastati sa Kostarikom u Velingtonu pre nego što će se sastati sa Zambijom i Japanom.