Slovački premijer: Zabrana Rusa obezvređuje Olimpijske igre

Slovački premijer: Zabrana Rusa obezvređuje Olimpijske igre

Zabrana učešća Rusa na Olimpijskim igrama i drugim međunarodnim sportskim događajima podriva samu ideju fer takmičenja, rekao je slovački premijer Robert Fico. On je dao svoje komentare nakon što su ruski sportisti isključeni sa više velikih turnira zbog sukoba u Ukrajini.

„Nikada ne bih mešao politiku i sport. Zašto štetimo sebi time što radimo?“ Fico je rekao u petak slovačkom dnevniku Pravda.

„Zamislite da imate sport, gde su apsolutni lideri iz Rusije i Belorusije. Isključujete ih iz takmičenja, a neko ko bi inače imao minimalnu verovatnoću da pobedi ide dalje i pobeđuje. Koja je onda vrednost te zlatne medalje?“

„Nikada u životu ne bih sprečio sportiste da se takmiče. Neka pokažu da imaju sve da pobede“, poručio je premijer.

U decembru je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) zabranio Rusiji da pošalje jedinstveni tim na Letnje igre 2024. u Parizu, navodeći kao razlog njen stalni oružani sukob sa Ukrajinom. Sportisti iz Rusije i njenog saveznika Belorusije i dalje mogu da učestvuju, ali kao „pojedinačni neutralni sportisti“.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba nazvao je „sramnom“ odluku da se dozvoli bilo kojim sportistima iz Rusije da se takmiče, tvrdeći da će „Kremlj koristiti svakog ruskog i beloruskog sportistu kao oružje u svom propagandnom ratu“.

Ruski ministar sporta Oleg Maticin ocenio je ovaj potez kao „potpuno diskriminatoran“.

On je tvrdio da je tretman MOK-a prema Rusiji „protivan osnovnim olimpijskim principima“. On, međutim, nije isključio da će se na igrama takmičiti pojedini ruski sportisti.

MOK je zabranio Rusima da se takmiče pod državnom zastavom 2017. godine zbog nekoliko doping skandala. Ruski tim je od tada učestvovao ili kao „olimpijski sportisti iz Rusije“ (OAR) ili pod oznakom „Ruski olimpijski komitet“ (ROC).