Volf kaže da mu je Ferštapenov rekord nebitan

Volf kaže da mu je Ferštapenov rekord nebitan

Maks Ferštapen je u nedelju u Monci ušao u istoriju Formule jedan sa rekordnom 10. pobedom u nizu i 12. u sezoni, ali šef tima Mercedesa Toto Volf nije zvučao impresionirano dostignućem vozača Red Bula.

Jedna-dva pobeda na Velikoj nagradi Italije bila je i 15. uzastopna pobeda Red Bula i 14. od 14 dosadašnjih u sezoni od 22 kola.

„Za mene su ovakvi rekordi potpuno irelevantni“, rekao je novinarima Volf, čiji je tim osvojio nezapamćenih osam konstruktorskih titula od 2014. do 2021. godine.

„Bile su nebitne u našim dobrim danima u Mercedesu. Ne znam koliko smo trka zaredom pobedili. Nisam ni znao da se računa koliko trka zaredom pobediš“, dodao je Austrijanac.

„To nikada nije igralo ulogu u mom životu. To je juče. Ali sam rezultat pokazuje sjajnog vozača u sjajnom automobilu koji se takmiči na izuzetno visokom nivou.“

Ferštapen, kome se često činilo da malo brine o rekordima i da se izbori za mesto među velikanima sporta, priznao je nakon što pobedio u trci da je rekord bio „lep podatak“.

Šef tima Kristijan Horner je takođe rekao novinarima da to definitivno nešto znači holandskom vozaču.

„Mi pravimo istoriju i nemate često priliku da to uradite“, dodao je on.

U prvim danima svetskog šampionata Formule 1, koji je počeo 1950. godine, sezone su imale manje od 10 trka, dok sada ima više od 20, a sledeće godine planirano je rekordnih 23.

Međutim, čak i velikani kao što su sedmostruki svetski šampioni Mihael Šumaher i Luis Hamilton nisu se, međutim, približili 10 uzastopnih u svojim najdominantnijim kampanjama.

Šumaher je uspeo sedam u kasu 2004, dok je Hamilton pet uzastopno 2014. i 2020.

Hamilton je ove nedelje sugerisao da je Ferštapen imao lakše saigrače tokom karijere od onih koji su se takmičili uz Britanca.

Četvorostruki svetski šampion Sebastijan Fetel uživao je u nizu od devet uzastopnih 2013. godine, takođe sa Red Bulom, dok je Italijan Alberto Askari osvojio devet uzastopnih pobeda u dve sezone 1952-53.

Ova poslednja vožnja ostaje sporna jer se Indijanapolis 500 smatrao rundom šampionata u to vreme, ali je nekoliko vozača Formule jedan ušlo.

Volf je prepoznao da bi Red Bul na kraju mogao da pobedi u svakoj trci ove sezone, nešto što nijedan tim nikada nije uradio.

„Mislim da moraju sami da zeznu da ne bi pobedili u svakoj trci ove sezone. Taj rekord, inače, mislim da je dobar“, dodao je on. „Zato što je to savršenstvo.“