Rivalstvo Ferštapena i Norisa nastavlja se na Velikoj nagradi Britanije

Rivalstvo Ferštapena i Norisa nastavlja se na Velikoj nagradi Britanije

Novo rivalstvo Maksa Ferštapena sa Landom Norisom ide u još jedan krug na Velikoj nagradi Britanije ove nedelje i ovog puta Noris ima domaće navijače iza sebe.

Nedeljna trka Formule 1 prati njihov pad na VN Austrije prošlog vikenda, domaćoj trci Ferštapenovog Red Bul tima. To je koštalo oba vozača šanse za pobedu i prekinulo Norisove nade u drugu pobedu posle VN Majamija.

Noris je povukao svoj Meklaren i osećao se razočaranim od strane Verstapena, rekavši da mu je vozač Red Bula ometao kretanje pri kočenju. Noris je razjasnio vezu sa Verstapenom kada su prijatelji razgovarali dva puta ove nedelje.

„Mislim da ne treba da se izvinjava. Mislio sam da je to dobra trka, ponekad veoma blizu ivice, ali razgovarali smo o tome i obojica smo srećni što ćemo se ponovo trkati“, rekao je Noris u četvrtak. „Neke od stvari koje sam rekao u (TV) olovci nakon trke bile su više samo zato što sam tada bio frustriran. Puno adrenalina, mnogo emocija.”

Verstapenova glavna briga bila je zaštita njihovog prijateljstva.

„On je sjajan momak. Naravno da voli trke, veoma je strastven“, rekao je Verstapen. „Takođe morate da shvatite da se on bori za svoju drugu pobedu, a ja se borim za svoju 62. Naravno, vaše emocije su malo drugačije.”

Verstapen takođe ima 106 mesta na podijumu u poređenju sa Norisovim 19, a na pol pozicijama ga vodi sa 40-2.

Verstapen je osetio da se Noris možda malo uspaničio.

„Uvek sam govorio Landu, kada ideš na pokrete iznutra, spolja, možeš mi verovati da nisam tu da pokušam da te razbijem“, rekao je Verstapen. „Osećao sam da sve što sam uradio nije bilo ništa preterano.”

Još jedan žestoki incident u Silverstonu bi to mogao da promeni i da oživi neka sećanja.

Na VN Velike Britanije 2021., Verstapen i Luis Hamilton su se snažno sudarili u 1. krugu u krivini velike brzine u Kopsu. Verstapen je otišao u bolnicu na provere i Hamilton je pobedio.

To je izazvalo ogorčenu svađu koja je trajala do poslednjeg kruga poslednje trke u Abu Dabiju, gde je Verstapen pretekao Hamiltona posle kontroverznog restarta i osvojio svoju prvu svetsku titulu i uskratio Hamiltonu rekordno osmo mesto.

Posmatrači su pravili poređenja između Silverstona 2021. i Austrije 2024. sa Verstapenom koji je dobio neke nepravedne kritike, kaže njegov bivši saigrač iz Red Bula Danijel Rikardo.

„Ljudi verovatno malo maltretiraju Maksa“, rekao je Rikardo, koji se sada takmiči za RB tim.

Branio je Verstapena kao „laktovi” i „tvrdi” trkač koji se nameće. On zna da su se zajedno trkali od 2016-18, godine kada su se sudarili na VN Azerbejdžana i nisu postigli nijedan poen.

Rikardo je rekao da je kasni incident u ringu Red Bula, gde se Verstapen oporavio od uboda i završio peti i povećao prednost u šampionatu u odnosu na drugoplasiranog Norisa na 81 poen, bio neumeren.

„Bilo je teško, ali se takođe borite za pobedu. Dakle, nećete samo mahnuti nekome“, rekao je. „Ishod je bio veći od onoga što se zapravo dešavalo na stazi. Da li je to guralo ivicu? Verovatno. Ali da li je to bilo nešto opasno ili nepromišljeno? Prema onome što sam video, ne.“

Vozač Mercedesa Džordž Rasel, koji je imao koristi od kasne nesreće da pobedi u Austriji, izgleda da se slaže.

„Maks je jedan od najboljih i težak je trkač“, rekao je Rasel. „On će gurnuti pravila do krajnjih granica, kao što to rade svi vrhunski vozači.

britanske nade

Domaći navijači bi mogli da se pozabave sa tri britanska vozača — Norisom, Raselom, Hamiltonom — verovatno u borbi.

Postoji nova nada u sezoni koja će doneti pet različitih pobednika trka u 11 trka, u poređenju sa samo tri u 22 u 2023. sa Verstapenom koji je pobedio u neverovatnih 19 trka.

Verstapen ima sedam pobeda ove godine, dok Ferari dvojac Karlos Sainc mlađi i Šarl Leklerk imaju po jednu pobedu.

Iako je Hamilton osvojio Silverstoun rekordnih osam puta, 39-godišnji britanski vozač nije pobedio nigde od pretposlednje trke u kampanji 2021. godine.

Bilo je malo podijuma, uključujući treće mesto na VN Španije prošlog meseca. Ali ono što mu je očajnički potrebno, u svojoj poslednjoj sezoni sa Mercedesom pre nego što se pridružio Ferariju, je rekordna 104. pobeda u F1.

Fading results

Novi ugovor Serđa Pereza ​​sa Red Bulom do 2026. imao je negativan uticaj, pa je njegova forma pala.

U tri trke od potpisivanja tog ugovora, meksički vozač nije uspeo da završi jednu i nije se plasirao više od sedme u druge dve.

Postojale su spekulacije ranije ove sezone da bi on mogao da bude zamenjen sledeće godine i takve glasine bi se mogle ponovo pojaviti ako se kolotečina nastavi — čak i sa novim ugovorom.