Ferštapen: Nisam ljubitelj Sprint trka F1

Ferštapen: Nisam ljubitelj Sprint trka F1

Dvostruki svetski šampion Formule jedan Maks Ferštapen rekao je da nije veliki obožavatelj sprint trka, uprkos tome što je pobedio u obe ove sezone, dok su u toku aktuelne diskusije o budućnosti ovog  formata.

Kvalifikacije za sprint održavaju se u petak kako bi se odredio startni raspored za trku u subotu u kojoj će osam najboljih osvajati poene. To će odlučiti poredak za glavni događaj u nedelju.

Velika nagrada Sao Paula ovog vikenda u Brazilu biće treći sprint u godini sa šest na programu za sledeću sezonu.

„Iskreno, jednostavno nisam veliki obožavatelj toga“, rekao je Ferštapen novinarima u Interlagosu.

„Osećam se kao da se zaista ne trkamo (u subotu). Ima nekoliko poena koje dobijate, zar ne, ali takođe znate da ne možete stvarno da rizikujete jer je glavna trka gde zaista dobijate bodove.

„Ne radite zaustavljanje u boksu pa samo stavljate gumu koja će izdržati put…. Ne vidite mnogo preticanja osim ako automobil nije van (očekivane) pozicije.“

„I onda mi to nije baš zabavno,“ dodao je vozač Red Bula, koji u nedelju pokušava da osvoji 15. pobedu u sezoni nakon što je osvojio titulu sa četiri trke do kraja.

Ferštapen je rekao da mu se dopada da ide odmah u kvalifikacije posle jednog treninga u petak, a ne tek nakon tri tokom priprema za glavni događaj Velike nagrade.

Formula 1 razmatra da sprint, koji je uveden prošle godine, bude samostalan događaj koji u budućnosti neće biti povezan sa startnom postavkom u nedelju kako bi bio uzbudljiviji za navijače.

Timovi su raspravljali o ovoj temi, ali odluka nije doneta.

Iako je Formula 1 objavila kalendar za 2023. sa rekordne 24 trke, tek treba da kaže gde će se sprintevi održati.