Bivši vozač Ferrarija traži nadoknadu za gubitak šampionata 2008. usred kontroverze

Bivši vozač Ferrarija traži nadoknadu za gubitak šampionata 2008. usred kontroverze

Bivši vozač Ferrarija u Formuli 1, Felipe Massa, iznenada je preduzeo korake kako bi ostvario zahtev za nadoknadu štete zbog onoga što smatra nepravednim gubitkom šampionata 2008. godine. Pravni zastupnici Masse obavestili su izvršnog direktora Formule 1, Stefanija Domenicalija, i predsednika FIA, Muhameda Ben Sulajema, o svojoj nameri da se založe za nadoknadu u njegovo ime. Zahtev se bazira na tvrdnjama da su šefovi Renault tima manipulisali trkom za Veliku nagradu Singapura 2008. kako bi pogodovali šampionskom pokušaju Luisa Hamiltona.

Prema Massinim advokatima, njihov klijent je pretrpeo značajne finansijske gubitke u iznosu od desetina miliona evra zbog potencijalnih zarada i bonusa koje je propustio kao posledica navodnog insceniranog sudara. Pravni tim tvrdi da je Massa nesvesno bio uvučen u zaveru koja je uključivala visokorangirane osobe unutar Formule 1 i FIA.

Uprkos ozbiljnosti optužbi, šef Ferrarija u Formuli 1, Fred Vasur, ostao je oprezan prilikom suočavanja sa situacijom. Tokom nedavnog video poziva sa novinarima pred Holandsku Veliku nagradu, Vasur je odbio pružiti bilo kakve detaljne komentare. „Kao što možete zamisliti, ne želim davati nikakve komentare o ovom pitanju. Imam dobar odnos sa svim učesnicima ove priče i situacija je prilično delikatna“, izjavio je. Vasurova pozicija odražava osetljivost situacije i potencijalne implikacije za različite strane uključene u priču.

Kontroverza nazvana ‘Crashgate’ vuče korene iz Velike nagrade Singapura 2008, gde je Massa vodio trku sve dok sudar koji je uključivao Nelsona Piqueta nije promenio tok događaja. Na kraju je Massa izgubio šampionat za jedan bod u korist Luisa Hamiltona. Skandal je ostao sakriven sve do godinu dana kasnije kada je postalo poznato da je sudar navodno insceniran od strane šefova Renault tima. Kao posledica ove otkrića, ove osobe su suspendovane iz sporta.

Massin zahtev za nadoknadu pokrenule su izjave koje se pripisuju bivšem gospodaru Formule 1, Berniju Eklstonu, koji je navodno tvrdio da su on i bivši predsednik FIA, Maks Mosli, bili svesni insceniranog karaktera sudara 2008. godine, ali da nisu preduzeli nikakve mere. Međutim, Eklston je porekao da se seća izgovaranja tih izjava, dok je Maks Mosli preminuo 2021. godine.

Vasur je naglasio važnost očuvanja integriteta rezultata trke i nedirnutosti ishoda nakon trke. „Nisam veliki pristalica menjanja rezultata trke 15 minuta nakon kockaste zastave“, izrazio je. Ta izjava naglašava princip da se treba poštovati svetost istorije i takmičenja u sportu.

Iako se trenutno pitanje nalazi pod pregledom kod FIA, Formula 1 još nije zvanično odgovorila na Massin zahtev za nadoknadu. Kompleksnost situacije, zajedno sa potencijalnim uticajem na ugled sporta, prihode i karijere uključenih osoba, čini ovu priču i dalje intrigantnom za zaljubljenike i pratioce Formule 1 širom sveta.