USOPC će poslušati svaki plan MOK-a da se Rusi takmiče na Igrama u Parizu

USOPC će poslušati svaki plan MOK-a da se Rusi takmiče na Igrama u Parizu

Olimpijski i paraolimpijski komitet Sjedinjenih Država (USOPC) je nedvosmislen u svojoj podršci Ukrajini, ali će poslušati svaki plan Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da se ruski i beloruski sportisti takmiče kao neutralni na Igrama u Parizu 2024. godine.

Sa Olimpijadom za nešto više od godinu dana raste pritisak na MOK, sportske federacije, nacionalne olimpijske komitete i vlade da pozovu na učešće ruskih i beloruskih sportista na Igrama u Parizu.

MOK je sankcionisao Rusiju i njenog saveznika Belorusiju nakon što je Moskva izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022, ali je ranije ove godine preporučio da se njihovim sportistima dozvoli da se vrate na međunarodno takmičenje kao neutralni.

Predsedavajući USOPC Džin Sajks je više puta tvrdio da je uz Ukrajinu, ali da će razmotriti svaki plan koji je izneo MOK koji je prošle nedelje rekao da ima dovoljno vremena da donese odluku o ruskom učešću.

Sve je veća zabrinutost da ako ruski sportisti dobiju dozvolu da se takmiče u Parizu, čak i kao neutralni, to bi moglo izazvati bojkot Igara predvođen Ukrajinom.

„Verujemo da postoji mnogo izazova kako bismo bili sigurni da podržavamo olimpijske vrednosti i podržavamo sportiste u isto vreme“, rekao je Sajks tokom konferencijskog poziva u ponedeljak.

„Bili smo prilično odmereni i voljni da damo MOK-u priliku da istraži tu mogućnost, razumejući kako ruski ili beloruski sportisti koji su neutralni, istinski neutralni, mogu da se takmiče u međunarodnim takmičenjima.

„To je bio naš pristup do sada, vodeći računa da pažljivo posmatramo i konstruktivno sarađujemo sa MOK-om kako bismo podelili svoje mišljenje.

Mnoge međunarodne federacije su uključile ruske i beloruske sportiste koji mogu da se takmiče bez zastave ili himne, dok su sportisti koji podržavaju rat ili imaju ugovor sa vojnim ili nacionalnim bezbednosnim agencijama isključeni.

To ne uključuje Olimpijske igre u Parizu sa posebnom odlukom koju tek treba da donese MOK.

Trnovito pitanje takvog plana je određivanje koji su sportisti zaista neutralni.

USOPC je rekao da nezavisne organizacije kao što je Sportradar daju input i proveru prošlosti i da te informacije stavljaju na raspolaganje federacijama.

„Iako se širi razgovor vezan za (rusko) učešće promenio tokom vremena, naša pozicija nije“, rekao je Sajks. „Iznad svega, mi smo solidarni sa narodom i sportistima Ukrajine.“