Janik Siner oslobođen optužbi za doping nakon nenamernog korišćenja zabranjenog steroida

Janik Siner oslobođen optužbi za doping nakon nenamernog korišćenja zabranjenog steroida

Italijanski teniser i trenutno broj 1 na svetu, Jannik Sinner, nedavno je oslobođen optužbi za doping nakon što su testovi pokazali prisustvo tragova zabranjenog anaboličkog steroida Clostebola u njegovom organizmu. Sinner je pao na dva doping testa u martu ove godine, ali je istraga pokazala da je steroid slučajno ušao u njegov sistem preko leka iz slobodne prodaje u Italiji.

Sprej Trofodermin, koji sadrži Clostebol, dostupan je bez recepta i koristi se za lečenje posekotina i ogrebotina. Iako je na kutiji leka jasno odštampano upozorenje „DOPING“ u crvenom krugu, sam proizvod nema vidljivo upozorenje. Sinnerov fizički trener Umberto Ferara kupio je ovaj lek kako bi lečio posekotinu na prstu fizioterapeuta Đakoma Naldija, koji je kasnije masirao Sinnera bez rukavica, što je rezultiralo prenosom supstance.

Nakon što je Sinner oslobođen odgovornosti, izjavio je da je otkazao saradnju s Ferarom i Naldijem. Iako nije suspendovan, ovaj incident je izazvao veliku pažnju javnosti i doveo do spekulacija o mogućim građanskim tužbama protiv trenera, kao i potencijalnim disciplinskim postupcima od strane italijanskih i međunarodnih antidoping institucija.

Sinner se sada fokusira na polufinalni meč protiv Britanca Jacka Drapera na US Openu, dok slučaj privlači pažnju javnosti zbog nepravilnog korišćenja farmaceutskih proizvoda u sportu.