Karolin Garsija osudila sajber maltretiranje nakon poraza na US Openu: „Mi smo ljudi, i to boli“

Karolin Garsija osudila sajber maltretiranje nakon poraza na US Openu: „Mi smo ljudi, i to boli“

Karolin Garsija, nekadašnja polufinalistkinja US Opena, uputila je snažnu poruku javnosti osudivši rastući problem sajber maltretiranja u tenisu, posebno od strane osoba koje se klade na mečeve. Nakon poraza u prvom kolu ovogodišnjeg turnira, 30-godišnja teniserka iz Francuske suočila se sa stotinama uvredljivih poruka na društvenim mrežama, uključujući i one koje su sadržale pretnje i pozive na samoubistvo.

„Možda mislite da nas to ne boli. Ali jeste. Mi smo ljudi“, napisala je Garsija, apelujući na svest o emocionalnom uticaju ovakvih poruka na sportiste. Garsija je takođe kritikovala povezanost sportskih turnira sa kladioničarskim kompanijama, navodeći da se na ovaj način podstiče nezdravo ponašanje koje vodi ka nasilju i mržnji.

Iako su teniski turniri preduzeli određene mere za zaštitu igrača, uključujući saradnju sa kompanijama koje koriste veštačku inteligenciju za filtriranje uvredljivih poruka, Garsija smatra da napredak nije postignut. Ona je zaključila svoju poruku pozivom na ljubaznost i empatiju prema sportistima i svim javnim ličnostima.