Novak Đoković i PTPA: Četiri godine kasnije, udruženje tenisera nastavlja borbu za promene

Novak Đoković i PTPA: Četiri godine kasnije, udruženje tenisera nastavlja borbu za promene

Fotografija iz avgusta 2020. godine, snimljena tokom pandemije COVID-19, i dalje simbolizuje trenutak nade za Novaka Đokovića i druge tenisere. Na slici su sportisti, svi nose maske, okupljeni na stadionu Artur Eš, najavljujući osnivanje Udruženja profesionalnih tenisera (PTPA). Danas, četiri godine kasnije, PTPA nastavlja rad s ciljem da postane organizacija koja zastupa prava tenisera, poput sindikata u drugim sportovima.

PTPA, osnovana od strane Đokovića i Vaseka Pospišila, sada uključuje i ženske igrače, a njen cilj je zastupanje tenisera pred brojnim teniskim organizacijama, poput ATP-a i WTA. Iako su prepreke velike zbog prirode tenisa kao sporta sa nezavisnim izvođačima, mnogi igrači veruju u uspeh PTPA. Izvršni direktor PTPA, Ahmad Nasar, ističe korake kao što su grupni sponzorski ugovori i medicinska podrška za igrače kao deo napretka organizacije.

Đoković je naglasio potrebu za daljim rastom i komercijalizacijom tenisa, dok su igrači poput Huberta Hurkača i Ingrid Nil izrazili podršku ciljevima PTPA, verujući da glasovi tenisera moraju biti više prisutni u donošenju odluka.