US Open 2023: Novak Đoković se vratio prvi put posle 2 godine

US Open 2023: Novak Đoković se vratio prvi put posle 2 godine

Novak Đoković se vratio u Sjedinjene Države, vratio se u Njujork — i vratio se na Otvoreno prvenstvo SAD po prvi put posle dve godine, piše AP.

Pošto nije u mogućnosti da se takmiči na Flushing Meadows-u 2022. jer mu nije bilo dozvoljeno da odleti u zemlju kao strani državljanin koji nije vakcinisan protiv COVID-19, 23-struki grend slem šampion će se vratiti na stadion Artur Eš u ponedeljak.

U petak su ga pitali da li gaji neku ogorčenost zbog načina na koji su se stvari dešavale; Đoković je pored Ju-Es opena prekinuo turnire u Kaliforniji i Floridi zbog saveznog pravila vezanog za pandemiju koja je ukinuta u maju.

„Ne, nije bilo ljutnje. Bilo je to prošle godine tokom Opena kada sam osetio da je šteta što nisam tamo. Bio sam tužan što nisam mogao da učestvujem“, rekao je Đoković slegnuvši ramenima, ogrnut sivom kapuljačom. „Ali ova godina, mislim, je ova godina. Ne razmišljam o tome šta se desilo u poslednjih godinu dana ili poslednjih nekoliko godina. Samo fokusiram svoju pažnju na ovogodišnji turnir.”

Poslednji meč koji je 36-godišnjak iz Srbije igrao u Ašeu bilo je finale Ju-Es opena 2021, poraz od Danila Medvedeva rezultatom 6-4, 6-4, 6-4. Ne samo da je to spustilo Đokovićev rekord u mečevima za titulu na Flushing Meadows-u na 3-6, već mu je, što je još važnije, ostavilo jednu pobedu manju od završetka prvog kalendarskog grend slema u muškom tenisu od Roda Lejvera 1969. godine.

Đoković je zaplakao na kraju tog meča, nešto što je tog dana pripisao mešavini olakšanja u potrazi za prekretnicom koja više ne visi nad njim i zahvalnosti za način na koji je hiljade gledalaca pozdravilo njegov trud.

„Ono što sam osetio od publike — tu vrstu povezanosti i ljubavi i podrške koju su mi pružili tokom celog meča, kao i na ceremoniji zatvaranja — je nešto što još uvek nosim u srcu“, rekao je u petak. „Još uvek osećam vibracije od one večeri finala, pre dve godine. Pokušaću da to iskoristim za ovogodišnji turnir.”

Dok je taj deo istorije otišao po strani, Đoković i dalje pobeđuje i juri za novim dostignućima.

Već je osvojio više velikih titula u singlu nego bilo koji drugi čovek u istoriji tenisa, jedan više od Rafaela Nadala i tri više od Rodžera Federera. Ali to ne znači da ne bi voleo da dobije broj 24, što bi ga stavilo ispred Serene Vilijams najviše u Open eri.

Proveo je više nedelja na prvom mestu od bilo kog muškarca ili žene. Ali to ne znači da bi mu smetalo da pretekne sadašnjeg lidera ATP-a Karlosa Alkaraza jednostavno tako što će u ponedeljak pobediti novajliju Otvorenog prvenstva SAD Aleksandra Mulera.

Takmičari znaju da Đoković svuda može da pronađe motivaciju. Oni takođe znaju — na osnovu njegovih titula na Otvorenom prvenstvu Australije u januaru i Otvorenom prvenstvu Francuske u junu, i njegovog trčanja do finala Vimbldona u julu, i njegove pobede nad Alkarazom u finalu Mastersa u Sinsinatiju prošlog vikenda — da je on još uvek, ako ne favorit na svakom turniru na koji učestvuje.

„Sve što radi u igri je neverovatno“, rekao je Alkaraz.

„Mislim, on je Novak. Uvek igra dobro. On je uvek zaključan“, rekao je Tejlor Fric, Amerikanac na 9. mestu. „On je očigledno osoba koju treba pobediti.“

A ni Đoković ne može sa sigurnošću da kaže kada to više neće biti slučaj.

„Ne znam koliko ću još slemova imati. i dalje ću nastaviti. Trenutno nemam kraj na umu“, rekao je on. „Takođe razumem da su stvari drugačije kada imaš 36 godina, tako da moram da budem više zahvalan, malo više, pretpostavljam, prisutan, tretirajući svaki grend slem kao možda poslednji u smislu posvećenosti i učinka.“