Uoči Olimpijskih igara u Parizu, lideri MOK-a proglašavaju igre kao multilateralnog ujedinitelja u podeljenom svetu

Uoči Olimpijskih igara u Parizu, lideri MOK-a proglašavaju igre kao multilateralnog ujedinitelja u podeljenom svetu

Uoči Olimpijskih igara u Parizu, predsednik MOK-a Tomas Bah je reklamirao igre u ponedeljak kao ujedinjujuću snagu u svetu podela i „duboko uznemirujućih“ trendova.

„Svedoci smo novog svetskog poretka u nastajanju“, rekao je Bah publici u kojoj su bili francuski predsednik Emanuel Makron, organizatori Igara u Parizu koje se otvaraju u petak i zvaničnici olimpijskih sportskih federacija.

Lider MOK-a je među pretnjama multilateralizmu koji oblikuje globalna pitanja skoro 80 ​​godina istakao „uske sopstvene interese koji nadmašuju vladavinu prava“.

„Istorijski poremećaji preokreću sistem međunarodnih odnosa koji je postojao od Drugog svetskog rata“, rekao je Bah. „Trendovi su, nažalost, jasni: razdvajanje ekonomija, prosjačenje suseda, uski lični interesi koji nadmašuju vladavinu zakona, „Globalni Jug“ protiv „Globalnog Severa““.

Olimpijske igre su deo globalnog i multilateralnog sveta za koji je Bah sugerisao da je „na začelju“.

„U ovom novom svetskom poretku, „saradnja“ ili „kompromis“ se nažalost smatraju omalovažavajućim izrazima“, rekao je on. „U ovom svetu podela, sportisti oličavaju našu zajedničku nadu u bolju budućnost. Sportisti nam pokazuju kako da živimo u miru zajedno pod jednim krovom u Olimpijskom selu.

Ranije u ponedeljak, Bah se sastao sa sportistima iz izraelskih i palestinskih timova koji sada žive u olimpijskim rezidencijama u naselju Sen Deni severno od centralnog Pariza.

Olimpijske igre u Parizu

„U ovim mračnim vremenima, naše olimpijske vrednosti su važnije nego ikad“, rekao je Bah u svom govoru. „Samo živeći naše olimpijske vrednosti — vrednosti solidarnosti, jednakosti, ljudskog dostojanstva za sve — možemo da okupimo ceo svet u miru.

Bah je govorio na svečanom otvaranju godišnjeg sastanka Međunarodnog olimpijskog komiteta, čiji je domaćin bio jedan od francuskih sponzora pariskih organizatora, kompanija za luksuznu robu LVMH. Traje do srede u konferencijskom centru u blizini Trijumfalne kapije.

U utorak, članovi MOK-a treba da potvrde 12-godišnji ugovor sa Saudijskom Arabijom o domaćinstvu Olimpijskih esportskih igara u video igricama koje imaju za cilj da pomognu upravnom telu da se bolje bavi mladima.

Bah je rekao da Olimpijske igre „moraju da se angažuju sa ovom digitalno rođenom generacijom“ da bi ostale relevantne za njih, istovremeno podržavajući napredak Saudijske Arabije u „popularizaciji sporta, a posebno učešću devojčica i žena u sportu“.

Takođe u utorak, budući domaćini Letnjih igara, Los Anđeles i Brizbejn, obavestiće MOK o svojim planovima za izdanje 2028. i 2032. godine.

U sredu bi Solt Lejk Siti trebalo da bude potvrđen za domaćina Zimskih igara 2034., vraćajući događaj u Jutu posle 32 godine pauze.

Izdanje za 2030. ide ka projektu francuskih Alpa koji je takođe usredsređen na priobalni grad Nicu. Konačna potvrda verovatno neće biti data ove nedelje zbog neizvesnosti u nacionalnoj vladi od nedavnih prevremenih izbora za parlament koje je raspisao Makron i koji su zaustavili zamah koji se gradio za stranke krajnje desnice.