Ukrajinska teniska zvezda obećala je da će donirati novčanu nagradu vojsci svoje zemlje

Ukrajinska teniska zvezda obećala je da će donirati novčanu nagradu vojsci svoje zemlje

Ukrajinska teniska zvezda Elina Svitolina pobedila je u utorak Ruskinju Anastasiju Potapovu na Otvorenom prvenstvu u Montereju, obećavši da će nakon toga donirati svoj novac ukrajinskoj vojsci.

Nakon pobede u meču prvog kola u Montereju u Meksiku, Svitolina je stavila ruku na srce i mahnula publici.

„Bila sam u misiji za svoju zemlju“, rekla je Svitolina u intervjuu na terenu o svom nastupu, koji je izazvao urlik u publici.

Ona je dodala da je ovo bio „veoma poseban meč za mene i trenutak ovde… Veoma sam tužno raspoložena, ali sam srećna što igram tenis ovde“.

Svitolina, 1. nosilac na turniru, nosila je plavu i žutu — boje ukrajinske zastave — na terenu.

Ranije je odbila da igra ruske sportiste. U ponedeljak je u objavi na društvenim mrežama napisala da neće igrati ni sa jednim ruskim ili beloruskim igračem i da će odustati od današnjeg meča ukoliko teniske organizacije ne preduzmu akciju.

Udruženje teniskih profesionalaca, Ženska teniska asocijacija i Međunarodna teniska federacija objavili su u utorak zajedničku izjavu u kojoj najavljuju da će igračima iz Rusije i Belorusije biti dozvoljeno da nastave da se takmiče – ali samo kao neutralni sportisti, umesto da budu pod zastavom obe zemlje.