Ukrajina intenzivira napore da ruskim sportistima zabrani učešće na OI 2024

Ukrajina intenzivira napore da ruskim sportistima zabrani učešće na OI 2024

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u subotu je udvostručio napore da spreči ruske sportiste da učestvuju na Olimpijskim igrama 2024, rekavši da će pokušati da opravdaju rat protiv Ukrajine ako im bude dozvoljeno da se takmiče, piše Rojters.

Zelenski je u petak rekao da će Ukrajina pokrenuti međunarodnu kampanju kako bi sprečila Rusiju na letnjim igrama koje će se održati u Parizu.

„Ako se ruski sportisti pojave na međunarodnim takmičenjima, samo je pitanje vremena kada će početi da opravdavaju rusku agresiju i koriste simbole terora“, rekao je on u video obraćanju u subotu uveče.

Ukrajina je, kako je rekao, pisala velikim međunarodnim sportskim federacijama tražeći od njih da razjasne svoj stav o, kako je rekao, želji Međunarodnog olimpijskog komiteta da „otvori sport za propagandni uticaj terorističke države“.

MOK je u sredu saopštio da je Olimpijski savet Azije ponudio ruskim i beloruskim sportistima šansu da se takmiče u Aziji, dajući im put za kvalifikacije za Olimpijske igre 2024. Ukrajina kaže da bi mogla da bojkotuje Igre ako učestvuju ruski i beloruski sportisti.

Ranije u subotu, pomoćnik Zelenskog Mihail Podoljak napisao je na Tviteru da će ruski sportisti biti „ambasadori smrti“ ako im bude dozvoljeno da se takmiče i optužio MOK da promoviše ono što je nazvao „ruskom anti-ljudskom politikom“.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je u petak da je svaki pokušaj da se Moskva istisne iz međunarodnog sporta „osuđen na propast“.