Ukrajina umesto Irana na Svetskom prvenstvu

Ukrajina umesto Irana na Svetskom prvenstvu

Svetsko fudbalsko telo FIFA trebalo bi da izbaci iranski tim sa Svetskog prvenstva 2022. i da ih zameni Ukrajinom, izjavio je generalni direktor Šahtjora iz Donjecka Sergej Palkin.

Ukrajina nije uspela da se kvalifikuje za Katar 2022 nakon što je letos izgubila finale plej-ofa od Velsa u Kardifu, a reprezentacija Velsa je kasnije izvučena u Grupu B sa Engleskom, SAD i Iranom.

U objavi na Fejsbuku u ponedeljak, Palkin je zahtevao da Iran bude zamenjen njegovom državom na najvećem međunarodnom fudbalskom turniru, navodeći tvrdnje o iranskoj pomoći Rusiji u njenoj vojnoj kampanji protiv Ukrajine.

„Dok će se iransko rukovodstvo zabavljati gledajući kako njihova reprezentacija igra na Svetskom prvenstvu, Ukrajince će ubijati iranski dronovi i iranske rakete“, napisao je Palkin.

Palkinove tvrdnje odražavaju one američkih i ukrajinskih zvaničnika, koji su u različitim prilikama tvrdili da je Rusija dobila bespilotne letelice (UAV) od Irana da ih koristi u svom sukobu sa Ukrajinom.

Rusija je odbacila te tvrdnje, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov insistirao je prošle nedelje da svo oružje koje koriste ruske trupe dolazi iz domaćih zaliha.

Govoreći u ime Šahtjora – koji je imao sedište u Donjecku pre nego što se preselio 2014. da bi igrao u drugim delovima Ukrajine – Palkin je pozvao FIFA i „celu međunarodnu zajednicu da odmah zabrani iranskoj reprezentaciji da igra na Svetskom prvenstvu zbog direktnog učešća zemlje u terorističkim napadima na Ukrajince“.

Palkin je tvrdio da je reprezentacija Ukrajine „dokazala da je vredna učešća“ u Kataru, tvrdeći da bi zamena Irana bila „istorijski i sportski opravdana“ i pozivao na pritisak na FIFA da napravi potez.

Ukrajina se nije kvalifikovala za Svetsko prvenstvo od Nemačke 2006, kada je stigla do četvrtfinala.

Iran će u Kataru imati treći uzastopni nastup na turniru i šesti ukupno.

Ovo je drugi put u poslednjih nekoliko nedelja da se Iran suočio sa pozivima da bude izbačen sa Svetskog prvenstva nakon što je iranska grupa za ženska prava Open Stadiums zatražila od FIFA da zabrani timu zbog ograničenja ženama da prisustvuju lokalnim utakmicama.

Otvoreni stadioni su na Tviteru podelili pismo u kojem se pita zašto je Iranu dozvoljeno da se takmiči u Kataru kada „Irankinje ostaju isključene iz naše ’Lepe igre’“.

Iranskim ženama je nedavno bilo dozvoljeno da prisustvuju domaćoj fudbalskoj utakmici prvi put od 1979. godine, nakon što je FIFA navodno intervenisala i poslala pismo lokalnim vlastima tražeći da im se dozvoli da prisustvuju još utakmica.

Međutim, Otvoreni stadioni nisu sigurni da će fudbalski tereni biti dostupni navijačima, tvrdeći da Iranke „ne veruju ni vlastima Islamske Republike ni Iranskoj fudbalskoj federaciji da će stadion Azadi ostati otvoren za njih nakon završetka FIFA Svetskog prvenstva 2022. 18. decembra“.

Iran počinje svoju kampanju na Svetskom prvenstvu protiv polufinalista Rusije 2018. Engleske 21. novembra, pre nego što se bori protiv Velsa i SAD.