UEFA odustala od ponovnog prijema ruskih fudbalskih timova

UEFA odustala od ponovnog prijema ruskih fudbalskih timova

Upravno telo evropskog fudbala, UEFA, saopštilo je u utorak da je odložilo predlog da se dozvoli ruskoj reprezentaciji do 17 godina da igra u kvalifikacionim utakmicama za Evropsko prvenstvo, tvrdeći da bi to bilo previše logistički.

UEFA je ranije sugerisala da razmatra ublažavanje opšte zabrane Rusiji kako bi omogućila njenim muškim i ženskim omladinskim timovima da se takmiče u evropskim takmičenjima, tvrdeći da deca ne bi trebalo da budu kažnjavana za postupke odraslih.

Međutim, portparol UEFA je nakon izvršnog sastanka u utorak rekao da je „tačka dnevnog reda povučena jer nije pronađeno tehničko rešenje koje bi omogućilo ruskim timovima da igraju“.

Desetak fudbalskih federacija – uključujući Englesku, Irsku, Letoniju i Litvaniju – izjavilo je da će njihovi timovi odbiti da učestvuju u utakmicama protiv Rusa ako UEFA odluči da im dozvoli povratak na turnire.

UEFA i globalna FIFA suspendovale su ruske fudbalske timove sa velikih takmičenja od početka vojne akcije Moskve u Ukrajini prošle godine.

„Nećemo igrati protiv Rusije ni u jednoj starosnoj grupi sve dok je rat“, izjavila je u utorak Debi Hjuit, predsednica Fudbalskog saveza Engleske (FA). „Osećali smo se veoma jaki u tome. To je pozicija koju zadržavamo.“

Vjačeslav Koloskov, počasni predsednik Ruskog fudbalskog saveza (RFU) i bivši potpredsednik FIFA, rekao je da je odluka UEFA u utorak bila „potpuno iznenađenje“.

„Baš jutros sam objasnio da je poništavanje odluke o prijemu nemoguće, jer je UEFA ozbiljna organizacija. Svaka odluka koju donesu je promišljena i zasnovana na stvarnim, praktičnim faktorima“, rekao je 82-godišnjak, prenosi RIA Novosti.

Koloskov je tvrdio da je jedini zaključak da se „izvršni komitet UEFA mora raspustiti“.

Bivši ruski ministar sporta Pavel Kolobkov takođe je izrazio užasnutost odlukom UEFA, rekavši za RIA Novosti da su „te organizacije jednostavno postale veoma slabe. Svi su podložni spoljnom uticaju.”

Selektor ruske reprezentacije Valerij Karpin je u međuvremenu rekao da će njegovoj zemlji biti „dozvoljeno“ da se vrati u međunarodno takmičenje kada se sukob u Ukrajini okonča. „Nadam se da će se [vojna operacija] završiti i tada će nam biti dozvoljeno da uđemo“, rekao je on novinarima, prenosi RIA Novosti.

Od početka sankcija, muška fudbalska reprezentacija Rusije odigrala je osam prijateljskih utakmica. Karpinov tim bi u četvrtak trebalo da igra sa Kamerunom u Moskvi i Kenijom u Antaliji, u Turskoj, u ponedeljak.