UEFA: Izvinjenje navijačima zbog „zastrašujućih i uznemirujućih događaja“ u finalu Lige šampiona

UEFA: Izvinjenje navijačima zbog „zastrašujućih i uznemirujućih događaja“ u finalu Lige šampiona

Zvaničnik povezan sa Real Madridom rekao je za POLITICO da je klub bio užasnut francuskim vlastima koje su odmah okrivile navijače Liverpula za haos.

Upravno telo evropskog fudbala izvinilo se navijačima „koji su morali da iskuse ili budu svedoci zastrašujućih ili uznemirujućih događaja“ u finalu Lige šampiona u Parizu prošlog vikenda i saopštilo da će sprovesti istragu o tome šta se dogodilo.

U saopštenju UEFA navodi da „nijedan fudbalski navijač ne bi trebalo da bude doveden u tu situaciju i da se to ne sme ponoviti“.

UEFA je saopštila da je naručila „nezavisnu reviziju“ kako bi „identifikovala nedostatke i odgovornosti svih subjekata uključenih u organizaciju finala“. Rečeno je da će navijači koji su prisustvovali utakmici moći da popune upitnik o svojim iskustvima.

Ranije u petak, Real Madrid je zahtevao „odgovore i objašnjenja“ za haos koji je ukaljao igru.

Navijače i Real Madrida i Liverpula je zgnječila, prskala i tukla francuska policija, usred haotičnih scena ispred Stad de Fransa zbog kojih je početak odložen za 35 minuta i „izazvao ogorčenje širom sveta“, navodi se u saopštenju Real Madrida.

Jedan zvaničnik povezan sa Real Madridom rekao je za POLITICO da je klub posebno „šokiran i razočaran“ trenutnim okrivljavanjem navijača Liverpula od strane francuske vlade za haos.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin i ministarka sporta Ameli Udea-Kastera izjavili su da su navijači Liverpula pokušali da iskoriste oko 30.000-40.000 lažnih karata da uđu na stadion. Njujork tajms je kasnije objavio da je pravi ukupan broj lažnih karata na utakmici bio 2.589.

Liverpul je glasno prigovorio argumentaciji Darmanina i Udea-Kastere, imajući u vidu odjeke o tome kako je britanski establišment tretirao navijače Liverpula nakon tragedije na stadionu Hilsboro 1989, u kojoj je poginulo 97 ljudi.

Real Madrid se pridružio horu kritika zbog logističkih neuspeha u Parizu nakon nekoliko dana prikupljanja svedočenja i iskaza svedoka.

„Tražimo odgovore i objašnjenja koja će utvrditi ko je odgovoran što je navijače ostavio bespomoćnim i bespomoćnim. Neki sledbenici čije je opšte ponašanje u svakom trenutku bilo za primer“, saopštili su iz kluba.

„Naši pratioci i navijači zaslužuju odgovor i da se razjasne relevantne odgovornosti kako bi se situacije poput onih koje smo doživele zauvek iskorenile iz fudbala i sporta“, dodaje se.

Real Madrid je pobedio u meču sa 1-0, zahvaljujući golu u drugom poluvremenu Vinisijusa Huniora.