Trkač preminuo tokom polumaratona

Trkač preminuo tokom polumaratona

30-godišnji muškarac bio je blizu cilja kada se srušio.

30-godišnji muškarac preminuo je u subotu nakon što se srušio na ciljnoj liniji polumaratona u Bruklinu, saopštili su zvaničnici.

Lokalna policija kaže da je trkač odveden u obližnju bolnicu Koni Ajlend i da je proglašen mrtvim, jer je još šestorici takođe bila potrebna medicinska pomoć sa lakšim povredama koje nisu opasne po život.

Kasnije su New York Road Runners (NIRR) objavili izjavu u kojoj su rekli da su „duboko ožalošćeni zbog smrti učesnika nakon poluvremena RBC Brooklin 2022.“.

„Muški trkač, star 30 godina, kolabirao je nakon što je završio trku“, nastavlja se u saopštenju. „Medicinsko osoblje na licu mesta mu je odmah pristupilo i prevezeno u bolnicu Koni Ajlend.

„NIRR ima medicinsko osoblje raspoređeno od početka do kraja tokom trke, koje je spremno da odmah odgovori na medicinske potrebe svih trkača, gledalaca, volontera i osoblja“, navodi se, a trkači kojima je potrebna dalja pažnja prebačeni su u odgovarajuće medicinske ustanove. .

„Zdravlje i bezbednost naših trkača, volontera, partnera i osoblja ostaju glavni prioritet za NIRR“, insistirala je grupa, rekavši da pažljivo prati vremenske uslove „pre i tokom trke“.

NIRR je rekao da su se „tokom trke vremenske temperature kretale od niskih 60 do visokih 70“. Ipak, izveštaji kažu da je temperatura oko podneva u Bruklinu prelazila 80 stepeni Farenhajta (ili 26,7 stepeni Celzijusa).

Upozorenje o vrućini za visoke temperature i visoku vlažnost koji mogu izazvati toplotne bolesti je na snazi u Njujorku i ostaće tako do 20 časova u subotu. Ali policija misli da je čovek možda doživeo srčanu epizodu.

Više od 22.000 trkača je trebalo da trči Bruklinski polumaraton od Prospekt Parka u opštini Njujork do kultne šetališta Koni Ajlend, a događaj se vratio u puni kapacitet prvi put od 2019.