Tri ruska mačevaoca takmičiće se na letnjem državnom prvenstvu SAD

Tri ruska mačevaoca takmičiće se na letnjem državnom prvenstvu SAD

Ruskim mačevaocima Sergeju Bidi, Olegu Knišu i Konstantinu Lokhanovu dozvoljeno je da se takmiče na letnjem nacionalnom prvenstvu Sjedinjenih Država koje je počelo u petak u Feniksu, u Arizoni, nakon što su ispunili kriterijume Odbora za mačevanje zemlje domaćina, piše Rojters.

Američko mačevanje je u sredu objavilo da bi ruski i beloruski mačevaoci sa sedištem u zemlji mogli da se takmiče na letnjem nacionalnom takmičenju jer postoje takmičari koji „na pozitivan način doprinose zajednici mačevanja SAD“.

Odbor upravnog tela pristao je u aprilu da dozvoli učešće takvim mačevaocima ako ispunjavaju određene kriterijume nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Belorusija je korišćena kao baza za ono što Moskva naziva „specijalnom vojnom operacijom“.

USA Fencing je saopštio da su mačevaoci morali da „okažu akcije Rusije i Belorusije i da ne pokazuju nikakvu fizičku manifestaciju ruske ili beloruske pripadnosti na mestu događaja“, uključujući uniforme, torbe sa opremom i pribor.

Takođe ne smeju da imaju licencu Međunarodne mačevalačke federacije (IFE) koja ukazuje na njihovu nacionalnost u prethodne tri godine, kao ni da se nisu takmičili na takmičenjima u mačevanju u SAD u prethodnih 12 meseci.

Osvajač srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. Bida, koji se ove godine preselio u SAD sa suprugom, jedan je od sportista koji je ispunio uslove i takmiči se u muškoj utrci mača.

Učestvuje i Epeeist Knish, koji živi u Teksasu.

Njima će se pridružiti i Lokhanov, koji se takmičio u Tokiju u sablji.

Ruski i beloruski mačevaoci će takođe imati ograničeno učešće na Svetskom prvenstvu koje počinje 22. jula u Milanu, gde će se takmičiti kao neutralni.