Totenhemov Konte obara suluda očekivanja

Totenhemov Konte obara suluda očekivanja

LONDON – Menadžer Totenhem Hotspura Antonio Konte tvrdi da je prošlogodišnji plasman među prva četiri u Premijer ligi bilo „čudo“ i rekao da su očekivanja predsezone o osvajanju titule smešna, prenosi Rojters.

Govoreći posle sumornog poraza od Aston Vile od 2:0 u nedelju, koji je Totenhem ostavio na petom mestu, 13 bodova zaostatka za vodećim Arsenalom, Italijan je ponudio dozu surove realnosti.

„Prošle sezone smo napravili čudo“, rekao je novinarima Konte, koji je preuzeo dužnost u novembru 2021. i podmladio tim.

„Pošto smo igrali samo jedno takmičenje, a igrali smo sa 12 ili 13 igrača i nisu imali povrede u poslednjih 15 utakmica, svaku utakmicu smo igrali sa našim najboljim igračima, jer, ponavljam, igrali smo samo ligu.

„Ne zaboravite da je Arsenal sa tri utakmice do kraja bio četiri boda ispred nas i da smo završili 20 bodova manje od Mančester sitija i napravili smo čudo, ali znao sam situaciju.

Totenhem je u nedelju izviždan pošto je jedva uspeo da šutira ka golu Vile. Kao ublažavanje, ostali su bez kreativne iskre povređenog Dejana Kuluševskog i brazilskog napadača Ričarlisona koji je takođe bio nedostupan.

Rodrigo Bentankur je takođe bio van terena, a ekipa Totenhema izgleda da nema dovoljno snage da izdrži izazov za plasman u prva četiri i Ligu šampiona u kojoj su u 16. finalu.

„Sećam se veoma dobro tokom leta, na početku, ljudi su pričali o Totenhemu kao o kandidatima za titulu, ali po mom iskustvu bilo je pomalo ludo čitati ovo“, rekao je on.

„Da biste postali kandidat za titulu, da biste postali tim spreman da se bori za osvajanje nečega, morate imati čvrstu osnovu. To znači da imate 14 ili 15 jakih igrača, kvalitet i ostale mlade igrače za razvoj.

Konte će tražiti pojačanje u prelaznom roku, ali da li će to dobiti je druga stvar.

„Na početku sezone bio sam vrlo jasan sa klubom. Rekao sam ‘ok, možemo da budemo konkurentni da pobedimo, ali pokušajmo da nastavimo da napredujemo, ali na način na koji to možemo da uradimo’, jer takođe morate da znate da postoji su klubovi koji mogu da ulože 200 ili 300 miliona i drugi sa različitim politikama“, rekao je on.

„Politika mora biti vrlo jasna sa svim ljudima, inače smo stvorili situaciju koja nije pozitivna za okruženje da stvara očekivanja koja nisu realna.

„Ovo je samo za stvaranje iluzije i stvaranje snova. Ako ste realni, znate situaciju i suočavate se sa trenutkom na pravi način.“