Totenhem potpisuje južnokorejskog tinejdžera Janga Min-hjuka

Totenhem potpisuje južnokorejskog tinejdžera Janga Min-hjuka

Totenhem Hotspur je potpisao ugovor sa 18-godišnjim južnokorejskim krilnim igračem Jangom Min-hjukom, koji je postao najmlađi Južnokorejac koji je potpisao za vrhunski engleski fudbalski klub. Jang će se pridružiti Totenhemu u januaru 2025, nakon završetka sezone sa Gangvonom, gde je tokom trenutne kampanje u K-ligi postigao osam golova i upisao četiri asistencije.

U izjavi, Jang je istakao važnost prilagođavanja na novu sredinu i izrazio zahvalnost zbog podrške koju očekuje od sunarodnika Son Heung-mina, kapitena Totenhema i reprezentacije Južne Koreje. Sonov uticaj je bio ključan u Jangovoj odluci da se preseli u Englesku.

Povećano interesovanje za igrače iz Istočne Azije u engleskoj Premijer ligi nije novo. Pored Sona, koji je i dalje jedna od najpoznatijih azijskih fudbalskih zvezda, prošlogodišnji transferi su uključivali Hwang Hi-chan, koji je impresionirao u Vulverhemptonu, i Kaoru Mitoma, koji je nastavio da briljira sa Brajtonom i Hov Albionom.

Profesori kao što je Sajmon Čedvik sa SKEMA Business School u Parizu primećuju da su japansko i korejsko tržište vredni za novac u poređenju sa evropskim transfer scenama. Jang je koštao prijavljenih 5 miliona dolara, dok je Mitoma transferovan za nešto više od 3 miliona dolara.

Ove godine, interesovanje za azijske igrače u Engleskoj se nastavilo, sa Bristol Sitijem koji je potpisao japanskog krilnog igrača Juoa Hirakavu na pozajmici, dok su Eom Ji-sung i Paik Seung-ho prešli u Svonsi Siti i Birmingem Siti, respektivno.

Totenhemov trener Ange Postecoglou, koji ima iskustva sa azijskim fudbalom iz svog vremena u Japanu i škotskom klubu Seltik, naglasio je da Japan proizvodi igrače svetske klase. Postecoglou je pohvalio kvalitet K-lige i izrazio uzbuđenje zbog uticaja koje korejski igrači imaju u Evropi.

Totenhem će u sredu igrati protiv izabranika K-lige KSI u Seulu, dok se očekuje da će Jang i drugi azijski talenti nastaviti da privlače pažnju engleskih klubova svojim potencijalom i performansama.