Teniserke imaju pomešana osećanja o mogućem organizovanju VTA finala u Saudijskoj Arabiji

Teniserke imaju pomešana osećanja o mogućem organizovanju VTA finala u Saudijskoj Arabiji

NjUJORK (AP) — Kao Arapkinja, Ons Žaber bi bila srećna da vidi VTA finale koje se igra u Saudijskoj Arabiji.

Drugi igrači još nisu sigurni.

Završno prvenstvo za najbolje igračice je u pokretu poslednjih godina. Lokacija tek treba da bude objavljena za ovu godinu, iako se spekuliše da bi događaj mogao da sleti u Rijad.

„Još nismo doneli nijednu odluku o lokaciji VTA finala“, napisala je portparolka turneje agenciji AP u petak. „Kao i kod svih odluka u vezi sa budućnošću VTA, mi blisko sarađujemo sa igračima i fokusirani smo na nastavak izgradnje snažne budućnosti za ženski tenis.

Žaber, prva Afrikanka ili Arapka koja je stigla do finala grend slema i prošlogodišnjeg vicešampiona US Opena, rekla je da je prošle godine otišla u Saudijsku Arabiju i da veruje da se stvari za žene poboljšavaju. Saudijska Arabija je poslednjih godina sprovela široke društvene reforme, uključujući davanje prava ženama da voze i u velikoj meri ukidanje zakona o muškom starateljstvu koji su muževima i muškim rođacima dozvoljavali da kontrolišu mnoge aspekte života žena.

„Za mene, pokušavala sam da nateram da imam nešto, tenis, tamo u Saudijskoj Arabiji. Mislim da je to odličan korak. Mislim da je to nešto što bi moglo da pomogne arapskom svetu da ima više tenisera, da se više angažuje u sportu“, rekla je Žaber. „Da, ako budu igrali tamo, i nadam se da ću se kvalifikovati, biće mi velika čast i prilika da odem da igram tamo, posebno da upoznam mnogo žena. Rekli su mi da se ugledaju na mene. To bi bila odlična prilika za mene da ih upoznam i razgovaram sa njima.”

Ipak, čak i kada je vlada sprovela reforme odozgo na dole, ona je oštro razbila bilo koji oblik političkog neslaganja, hapseći aktivistkinje za prava žena i druge kritičare i osuđujući ih na duge zatvorske kazne i zabrane putovanja, ponekad na osnovu nekoliko objave na društvenim mrežama.

Oni koji su svesni lošeg stanja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji više su neodlučni. Amerikanka Džesika Pegula rekla je da bi možda želela da vidi donaciju za ženski sport ili za prava žena pre nego što bude uverena da je to bila ispravna odluka.

„Mislim da bi to bilo nešto zaista važno što bismo želeli da vidimo, ako na kraju odemo tamo. U isto vreme, da, očigledno ima mnogo vrućih tema o tome i pitanjima, ali u isto vreme ako možemo da odemo tamo i stvorimo promene, to je takođe odlična stvar. Mislim da će to jednostavno morati da bude pravi aranžman i moraćemo da znamo da li idemo tamo, OK, pa, želimo da napravimo promenu, a vi nam morate pomoći da to uradimo.“

„Mislim da, nažalost, na mnogim mestima ženama se ne plaća mnogo novca, i žalosno je da mnogi ženski sportovi, na primer, nemamo luksuz da kažemo ne nekim stvarima. Opet, mislim da ako je novac ispravan i da je aranžman nešto iza čega bismo mogli da odemo, gde bismo mogli da odemo i napravimo promene, onda bih bio u redu da igram tamo.”

Saudijska Arabija bi trebalo da bude domaćin ATP finala sledeće generacije muške teniske turneje u Džedi do 2027. prema sporazumu objavljenom u četvrtak. Predsednik i izvršni direktor VTA Stiv Sajmon rekao je u junu da su on i neki igrači posetili u februaru radi procesa evaluacije koji je još uvek u toku.