ATP uvodi senzore za praćenje fizičkih podataka igrača kako bi poboljšao performanse i prevenciju povreda

ATP uvodi senzore za praćenje fizičkih podataka igrača kako bi poboljšao performanse i prevenciju povreda

Udruženje teniskih profesionalaca (ATP) je odobrilo igračima da nose senzore za prikupljanje fizičkih podataka tokom mečeva kako bi bolje analizirali svoje performanse i sprečili povrede. Odluka stupa na snagu dan po završetku grend slem turnira u Vimbldonu, 15. jula, prenosi AFP.

„Senzori će generisati najnovije informacije za igrače na osnovu fizičkih merenja, kao što su puls i podaci o vežbama visokog intenziteta, poboljšavajući njihovu analizu meča i treninga“, objasnio je ATP u saopštenju za javnost.

ATP je odobrio dva proizvođača senzora, STATSports i Catapult, a prikupljeni podaci biće centralizovani na platformi lansiranoj 2023. godine pod nazivom „ATP Tennis IK“. Ova platforma pruža igračima uvid u čitav niz statistika vezanih za njihove mečeve. Udruženje uverava da će podaci koje prikupe senzori „ostati poverljivi“.

Senzori će biti u upotrebi dan nakon Vimbldona, koji se igra od 1. do 14. jula, na turnirima u Hamburgu, Njuportu, Gštadu i Bastadu, prenosi Hina.

Očekuje se da će ova inovacija pomoći igračima da optimizuju svoje treninge, bolje razumeju svoje fizičke granice i smanje rizik od povreda, čime će se dodatno unaprediti kvalitet igre i dugovečnost karijera teniskih profesionalaca.