Sviatek: Tenis trebalo da zabrani ruske, beloruske igrače

Sviatek: Tenis trebalo da zabrani ruske, beloruske igrače

Tenis je propustio priliku da pošalje snažnu poruku Moskvi tako što nije uveo potpunu zabranu igranja igrača iz Rusije i njenog saveznika Belorusije nakon invazije na Ukrajinu, izjavila je Iga Sviatek.

Vimbldon je prošle godine zabranio ulazak igračima iz ove dve zemlje nakon invazije, koju Moskva naziva „specijalnom vojnom operacijom“, ali je u martu rekao da će ih sada prihvatiti kao neutralne sportiste.

Turnir 2022. bio je prvi put da su igrači isključeni na osnovu nacionalnosti od ere neposredno posle Drugog svetskog rata, kada su nemačkim i japanskim igračima zabranjeno učešće na šampionatima.

„Posle Drugog svetskog rata, nemačkim igračima nije bilo dozvoljeno isto kao i japanskim i italijanskim (igračima), i osećam da bi ovakva stvar pokazala ruskoj vladi da možda nije vredna toga“, rekla je Sviatek za Bi-Bi-Si u sredu.

„Mi smo samo sportisti, mali deo sveta, ali sport je prilično važan i sport je uvek bio korišćen za propagandu… Tenis bi od početka mogao malo bolje da pokaže svima da su teniseri protiv rata.“

„Tenis nije baš išao tako, ali sada bi bilo prilično nepravedno da ruski i beloruski igrači to urade jer je ova odluka trebalo da bude doneta pre godinu dana.“

Ruski i beloruski igrači su se takmičili na turnejama i na drugim grend slem turnirima kao neutralni sportisti.

Beloruskinja Arina Sabalenka, koja je pobedila na ovogodišnjem Australijan openu, rekla je da se bori da razume „mržnju“ u svlačionici.

Sviatek je atmosferu u svlačionici opisala kao „prilično napetu“.

„Nisu oni krivi što imaju takav pasoš… njihova situacija je prilično komplikovana i teško im je da o tome govore naglas“, rekla je 21-godišnjakinja.

„S druge strane, svi mi imamo neku vrstu uticaja i sve što bi pomoglo da se zaustavi ruska agresija, treba da idemo tim putem u smislu odluka koje federacije donose.“