Erik ten Hag osvaja FA kup sa Mančester Junajtedom usred spekulacija o otkazu

Erik ten Hag osvaja FA kup sa Mančester Junajtedom usred spekulacija o otkazu

Erik ten Hag, pod intenzivnim spekulacijama o mogućem otkazu, uspeo je da vodi Mančester Junajted do senzacionalne pobede nad Mančester Sitijem sa 2-1 u finalu FA kupa na Vembliju, osiguravši svoj drugi trofej u dve sezone.

Holanđanin je primio medalju od budućeg kralja Engleske, princa Vilijama, a potom podigao trofej, završivši problematičnu sezonu na vrhuncu. Ipak, ostaje pitanje da li će ovaj uspeh biti dovoljan da mu spasi posao. „Nisam zadovoljan time, moramo da radimo bolje, a ako me više ne žele, onda idem negde drugde da osvajam trofeje, jer sam to radio celu svoju karijeru,“ izjavio je prkosno Ten Hag.

Junajted je došao do pobede golovima Alehandra Garnacha i Kobbia Mainooa u prvom poluvremenu. Siti je pojačao pritisak u drugom poluvremenu i postigao kasni gol preko zamene Džeremija Dokua, ali nije uspeo da preokrene rezultat.

Ova pobeda omogućila je Junajtedu da se kvalifikuje za Ligu Evrope sledeće sezone, sprečavajući rivala Siti da ostvari prvi uzastopni duel osvajanja engleske lige i kupa. „Moj plan igre nije bio dobar,“ priznao je menadžer Sitija Pep Gvardiola.

Iako su vlasnici Junajteda, među kojima je i novi suvlasnik Džim Ratklif, posmatrali utakmicu sa izvršnih mesta na Vembliju, odluka o budućnosti Ten Haga ostaje neizvesna. Ratklif, koji je kupio 27,7 odsto akcija kluba u februaru, preduzima obimnu rekonstrukciju kluba.

Garnacho je otvorio gol u 30. minutu, iskoristivši grešku odbrane Sitija. Drugi gol je usledio devet minuta kasnije kada je Mainoo hladnokrvno pogodio mrežu nakon sjajnog asistiranja Bruna Fernandesa.

U napetom finalu, Siti je imao nekoliko prilika, uključujući šut Erlinga Halanda koji je pogodio prečku i dve odbrane golmana Andre Onane. Međutim, nisu uspeli da nadoknade zaostatak, dok je Junajted proslavio svoj 13. FA kup, jedan manje od rekordnog broja Arsenala.

Igrači i osoblje Junajteda srdačno su zagrlili Ten Haga na terenu nakon poslednjeg zvižduka, a navijači su oduševljeno navijali dok je podizao trofej pred suvlasnicima Džoelom i Avramom Glejzerom i Ratklifom.

„Ovo je jedina stvar kojoj smo morali da se radujemo,“ rekao je Mainoo nakon utakmice. „Znali smo da moramo da budemo zajedno. Pripreme za ovu utakmicu su bile neverovatne. Pokazali smo da možemo da se takmičimo i da pobeđujemo.“