Tadej Pogačar zaražen COVID-19 tokom priprema za Tur de Frans

Tadej Pogačar zaražen COVID-19 tokom priprema za Tur de Frans

Tadej Pogačar zaražen je COVID-19 tokom priprema za Tur de Frans, otkrio je u četvrtak dvostruki šampion — dva dana pre početka trke u Italiji.

Slovenac cilja na retke Turneje i Điro d’Italiju, nakon što je prošlog meseca dominirao na italijanskoj trci.

Pogačar, koji je osvojio Tur 2020. i 2021. godine, rekao je da ga je virus sprečio da trenira samo jedan dan.

„Više nije tako ozbiljno. Pogotovo ako je vaše telo već imalo virus ranije, a ja sam ga imao jednom ili dva puta”, rekao je Pogačar i dodao da se virusom zarazio pre desetak dana. „Nije bilo loše, baš kao prehlada. Prošlo je zaista brzo.

„Zaustavio sam se na jedan dan, a onda (uradio) neke valjke unutra“, dodao je on. „Onda, kada više nisam bio bolestan, jahao sam napolju.“

Pogačar je bio dominantan ove sezone, pobedivši u četiri od pet trka na kojima je učestvovao i sakupivši 14 pobeda za 31 dan trke – uključujući Strade Bianche i Liege-Bastogne-Liege.

Poslednji vozač koji je osvojio Điro i Tur iste godine bio je Marko Pantani 1998. godine.

Posle uzastopnih titula na turneji, Pogačar je završio kao drugoplasirani posle Jonasa Vingegaarda u poslednje dve godine.

Vingegaard je bio hospitalizovan skoro dve nedelje u aprilu nakon nesreće pri velikoj brzini na Turu Baskije. Zadobio je slomljenu ključnu kost i rebra i srušeno plućno krilo i od tada se više nije takmičio.

„Srećan sam što sam ovde na startnoj liniji Tur de Fransa – mislim da je to pobeda sama po sebi“, rekao je Vingegaard. „Radio sam mnogo, mnogo dobrog posla, i nisam u lošem stanju. Ali to je bio tako loš pad da je sve odavde bonus.”