Svetska atletika obnavlja finansiranje ukrajinskih sportista

Svetska atletika obnavlja finansiranje ukrajinskih sportista

Svetska atletika će ponovo pomoći u finansiranju ukrajinskih atletičara dok se pripremaju za Svetsko prvenstvo u atletici od 19. do 27. avgusta u Budimpešti, saopštilo je u utorak globalno upravno telo tog sporta, prenosi Rojters.

Svetska atletika je objavila da obnavlja Ukrajinski fond solidarnosti, plus nekoliko koraka planiranih ka postizanju rodne ravnopravnosti u okviru kampanje #WeGrowAthletics povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena u sredu.

Svetska atletika je 2022. podelila preko 220.000 dolara za više od 100 ukrajinskih sportista. Sportistkinje, uključujući preponašicu Anu Rižikovu, činile su 70% korisnika sredstava.

Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru prošle godine u, kako Moskva naziva „specijalnom operacijom“, od kada su uništena 343 sportska objekta, ostavljajući oko 140.000 mladih sportista bez objekata, dok 40.000 sportista trenira u inostranstvu.

Međunarodna sportska organizacija Global Athlete dala je brojke koje pokrivaju sve sportove u Ukrajini.

„Nadam se da niko nikada neće osetiti ovo očajanje“, rekla je Rižikova, koja je bila peta na 400 metara sa preponama na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. i osvojila olimpijsku bronzu u štafeti 4k400 2012. u Londonu.

„Zaboravljate na svoju karijeru, na svoje snove i razmišljate o tome kako da preživite i kako da pomognete porodici i prijateljima da prežive, a Svetski fond atletske solidarnosti je zaista spasio karijere naših sportista i dao nam šansu da se borimo za svoje zemlju na svoj način“.

Rižikova je član atletske komisije Svetske atletike i obećala je da će se u budućnosti kandidovati za administrativnu poziciju VA.

Među koracima ka rodnoj ravnopravnosti, Svetska atletika će ove godine imati 40% učešća žena i najmanje jednu ženu potpredsednicu Svetskog atletskog saveta.

Cilj je 40% učešća žena u onlajn kursevima kao deo procesa učenja za buduće administratore.

Vorld Athletics takođe planira da proširi istraživanje o zastupljenosti sportistkinja preko medijskih kanala.

I odredio je rok do kraja 2023. za svih 214 globalnih federacija članica da sprovedu politiku zaštite.

Predsednik Svetske atletike Sebastijan Kou rekao je da je rodna ravnopravnost važan deo reformi uvedenih 2016. godine.

„U današnjem svetu nije dovoljno pružiti jednake mogućnosti, moramo obezbediti pravičnost“, rekao je on u saopštenju.

„Da bismo postigli istinsku jednakost u našem sportu, važno je da našim sportistkinjama, administratorima i zvaničnicima ponudimo alate i okruženje koje im je potrebno da ostvare karijeru na svim nivoima atletike.“