Lamin Jamal proglašen za najboljeg mladog igrača Evropskog prvenstva

Lamin Jamal proglašen za najboljeg mladog igrača Evropskog prvenstva

Lamin Jamal, španski ofanzivac rođen u Barseloni, istakao se kao najbolji mladi igrač na nedavno završenom Evropskom prvenstvu, osvojivši nagradu nakon impresivnih nastupa tokom turnira.

Sa samo 17 godina, Jamal je proslavio rođendan dan pre finala u Berlinu, gde je Španija trijumfovala nad Engleskom rezultatom 2:1. U finalnom meču je asistirao Niku Vilijamsu za prvi gol, dok je Mikela Ojarzabal kasnije postigao pobedonosni gol.

Tokom turnira, Jamal je briljirao, postigavši jedan spektakularan gol u polufinalu protiv Francuske, te postavši prvi igrač u istoriji Evropskog prvenstva koji je asistirao za gol u četvrtfinalu, polufinalu i finalu. Sa četiri asistencije, Jamal je izjednačio rekord koji je ranije držao i srpski fudbaler Ljubinko Drulović.

Debitovao je za Barselonu u avgustu 2023. godine, a brzo je stekao mesto i u nacionalnom timu Španije, gde je do sada upisao 14 nastupa.

Jamalova brza evolucija i impresivan nastup na Evropskom prvenstvu potvrđuju njegovu svetlu budućnost u svetu fudbala, dok navijači Barselone i Španije s nestrpljenjem očekuju njegov dalji razvoj na terenu.