Švajcarska će se nadmetati za Zimske OI 2030. ili 2034. godine

Švajcarska će se nadmetati za Zimske OI 2030. ili 2034. godine

Švajcarska je u petak saopštila da će se kandidovati za Zimske olimpijske i paraolimpijske igre 2030. ili 2034., što će biti treći put da je alpska zemlja domaćin tog događaja.

Švajcarska se obavezala da će organizovati „decentralizovane“ Igre koristeći postojeće objekte koji se prostiru širom zemlje od oko 9 miliona ljudi. Rečeno je da će Igre u velikoj meri finansirati privatni sektor.

U saopštenju Švajcarske olimpijske asocijacije navodi se da su federacije članice Olimpijskog komiteta te zemlje jednoglasno glasale za podršku planovima da budu domaćini Zimskih igara 2030. ili 2034. godine na svojoj generalnoj skupštini.

U saopštenju se navodi da je glasanje potvrdilo zajedničku ambiciju da se pređe u sledeću fazu procesa nadmetanja sa Međunarodnim olimpijskim komitetom (MOK), nazvanu faza „ciljanog dijaloga“.

MOK treba da odluči koje će zemlje krenuti u sledeću fazu procesa do kraja meseca.

„Delegati švajcarskih sportskih saveza poslali su snažnu poruku podrške projektu koji bi mogao da pruži jedinstven zamah za švajcarski sport u celini, kao i za našu zemlju“, rekao je u saopštenju švajcarski olimpijski predsednik Jurg Stahl.

Ostale destinacije koje se bore za održavanje Igara 2030. uključuju Solt Lejk Siti u Sjedinjenim Državama, domaćinu Igara 2002, kao i Švedsku i Francusku.

Japanski grad Saporo na severu prošlog meseca odustao je od kandidature za Zimske olimpijske igre 2030. i rekao da će razmotriti da bude domaćin Igara 2034. ili narednih godina.

„Švajcarska ima sreće što već praktično ima svu neophodnu infrastrukturu, od sportskih objekata do svoje transportne mreže i smeštaja“, rekao je prošlog meseca Urs Leman, predsednik Švajcarskog skijaškog saveza. „Hajde da iskoristimo ovu priliku.

Međunarodni olimpijski komitet prošlog meseca odobrio je predlog da se nastavi dupla alokacija dve uzastopne zimske igre 2030. i 2034. zbog zabrinutosti zbog opasnosti od klimatskih promena na snežne sportove. Očekuje se da će izbor napraviti sledeće godine.

Prema studijama buduće komisije MOK-a za domaćina Zimskih igara, samo 10 nacija bi moglo da bude domaćin snežnih sportova Zimskih i Paraolimpijskih olimpijskih igara do 2040. godine.

Švajcarska – koja je bila domaćin Zimskih olimpijskih igara u Sankt Moricu 1928. i 1948. – poslednjih godina se borila da svoje stanovništvo izabere za svoje olimpijske ponude.

Njeni napori da bude domaćin Igara bili su odbijeni na referendumima u nekoliko navrata. Svis Olimpic je rekao da su kantoni u kojima se nalaze objekti koji bi mogli poslužiti kao mjesta održavanja konsultovani i dali su načelnu saglasnost za igre.

Javno glasanje nateralo je Švajcarsku da povuče svoju kandidaturu za domaćina Zimskih olimpijskih igara 2026, koje će se održati u Milanu i Kortini d’Ampeco.

Zemlja nikada nije bila domaćin Letnjih olimpijskih igara.

Švajcarska je takođe dom sedišta MOK-a u Lozani i nekoliko međunarodnih sportskih upravnih tela.