Sudijski skandal u Barseloni jedan od najozbiljnijih u fudbalu

Sudijski skandal u Barseloni jedan od najozbiljnijih u fudbalu

Predsednik UEFA Aleksandar Čeferin rekao je da je sudijski skandal Barselone jedan od najozbiljnijih incidenata koje je video u fudbalu otkako se umešao u njega.

UEFA je prošlog meseca otvorila zvaničnu istragu protiv Barselone zbog potencijalnog kršenja pravnog okvira Evropskog upravnog tela fudbala u vezi sa isplatama koje je klub izvršio kompaniji u vlasništvu višeg sudijskog zvaničnika.

„Ne mogu direktno da komentarišem ovo iz dva razloga“, rekao je Čeferin slovenačkom listu Ekipe SN u intervjuu objavljenom u ponedeljak.

„Prvo, zato što imamo nezavisnu disciplinsku komisiju. I drugo, zato što se ovim pitanjem nisam detaljno bavio. Ipak, mogu nešto da kažem. Koliko sam obavešten, situacija je izuzetno ozbiljna. Toliko ozbiljna da je, po mom mišljenju, jedna od najozbiljnijih (onih) u fudbalu otkako sam u njemu.“

Navodne isplate od 7,3 miliona evra Barselona je izvršila od 2001. do 2018. firmama u vlasništvu Hozea Marije Enrikeza Negreire, tadašnjeg potpredsednika sudijskog komiteta Fudbalskog saveza Španije.

„Na nivou španske lige, naravno, stvar je zastarela i ne može imati takmičarske posledice, dok je postupak u toku na nivou španskog građanskog tužilaštva“, dodao je Čeferin.

„Isto važi i za UEFA, ni ovde ništa nije zastarelo.“

U saopštenju u februaru, klub je negirao bilo kakvu nepravdu, rekavši da je platio spoljnog konsultanta koji mu je dostavio tehničke izveštaje u vezi sa profesionalnim suđenjem, za šta je tvrdio da je uobičajena praksa među profesionalnim fudbalskim klubovima.