Sud dozvolio prenos posmrtnih ostataka velikog fudbalera Dijega Maradone u javni mauzolej

Sud dozvolio prenos posmrtnih ostataka velikog fudbalera Dijega Maradone u javni mauzolej

Sud je odobrio uklanjanje ostataka fudbalske legende Dijega Maradone sa privatnog groblja kako bi oni mogli da budu smešteni u javnom mauzoleju koji je u izgradnji u Buenos Ajresu.

Sud u San Isidru, izvan glavnog grada Argentine, doneo je presudu u utorak na zahtev Maradonine dece. Pobednik Svetskog prvenstva iz 1986. umro je 2020. u 60. godini.

„Uvek smo znali da je njegovo mesto među ljudima, ali smo takođe razumeli da su sve bezbednosne garancije prioritet“, rekla je Dalma Maradona, jedna od ćerki argentinskog velikana, na svojim kanalima na društvenim mrežama. „Ono što želimo je da oni koji ga vole mogu da odu i pokažu mu svoju ljubav, ostave mu malo tratinčica.

Maradonino telo je sahranjeno na groblju Jardin de Bela Vista, oko 50 kilometara severozapadno od Buenos Ajresa.

Sud je dao pravo na udaljenje Maradonine petoro dece iz „humanitarnih i emocionalnih razloga“. Takođe se dodaje da njegova porodica treba da odluči kada će izvršiti promenu.

Projekat mauzoleja nosi naziv „Memorijal M10“ i predstavljen je 2023. godine na ceremoniji kojoj je prisustvovala većina Maradonine dece. Panteon se gradi u luksuznom naselju Puerto Madero.

Osam ljudi, uključujući doktore i medicinske sestre, biće suđeno za njihovu navodnu odgovornost za Maradoninu smrt zbog kardiorespiratornog zastoja.