Srpski trkači osvojili prvo mesto na egzibicionoj štafetnoj trci kroz Atakamu

Srpski trkači osvojili prvo mesto na egzibicionoj štafetnoj trci kroz Atakamu

Šest trkača iz Belgrade Urban Running Team (BURT), srpskog trkačkog tima, trijumfovalo je na impresivnoj egzibicionoj štafetnoj trci od 500 km kroz Atakamu pustinju u Čileu, deo pokreta pod nazivom „The Speed Project“. Smenjujući se tokom nekoliko faza, tim je uspeo da završi trku za svega 34.55 sati, osvojivši prvo mesto među 15 urbanih trkačkih timova iz celog sveta. BURT je nadmašio i domaći tim MAFFS.

Trka je startovala u mestu Ikike na obali Pacifika, završavajući u San Pedru u samoj pustinji. Pored ekstremnih temperaturnih razlika, članovi tima su morali savladati i promene nadmorske visine, uključujući i trčanje uzbrdo do mesta Kalama na nadmorskoj visini od preko 3.000 metara.

Uz promenljiv teren, tim BURT-a se suočavao s izazovima povezanim s trkom, ali su se uspešno nosili zahvaljujući timskom radu i iskustvu. Ovo nije prvi put da su članovi ovog tima učestvovali u The Speed Project; pre Čilea, dva puta su istrčali deonicu od Los Anđelesa do Las Vegasa kroz Mohave pustinju.

Kapiten tima, Milko Babić, naglasio je značaj timskog duha kao ključa njihovog uspeha, ističući da su sa svakom trkom sve bolje organizovani. BURT članovi su se već dokazali organizovanjem egzibicionih trka, uključujući i trku od Beograda do Zagreba, koju su istrčali zajedno sa Zagreb Runners timom, čime su osnovali „442 crew“ 2016. godine.