Španski sud odbio žalbu brazilskog fudbalera Danija Alvesa

Španski sud odbio žalbu brazilskog fudbalera Danija Alvesa

Španski sud odbio je zahtev brazilskog fudbalera Danija Alvesa da bude pušten iz pritvora jer se istraga o navodnom seksualnom napadu u noćnom klubu u Barseloni nastavlja, saopštio je u utorak regionalni sud, prenosi Rojters.

Ovaj 39-godišnjak, koji je negirao bilo kakvu nepravdu, 20. januara je zatvoren u pritvor bez kaucije nakon što je meštanka prošlog meseca podnela žalbu na događaj u ekskluzivnom noćnom klubu Saton u centru grada. Policija vodi istragu i slučaj ostaje otvoren zbog krivičnog dela seksualnog napada.

Alvesov advokat je tražio da bude pušten uz kauciju ako preda svoj pasoš i nosi elektronsku oznaku, tvrdeći da ima porodične veze u Španiji.

Međutim, sud je odbacio te argumente i naložio mu da ostane u pritvoru u zatvoru Brajans 2 na periferiji Barselone.

„Postoji veliki rizik od bekstva jer… stroga kazna sa kojom se suočava u ovom slučaju, jaki dokazi o prekršajima i njegova ekonomska moć bi mu omogućili… da napusti Španiju u bilo kom trenutku“, sud rekao.

Slučaj je privukao značajnu pažnju u Španiji, zbog Alvesovog profila, ali prvenstveno zbog toga što je seksualni napad ostao dominantna politička tema od grupnog silovanja tinejdžerke 2016. tokom festivala trčanja bikova u San Ferminu, što je dovelo do pooštravanja seksualnog nasilja. zakona u zemlji.

U Španiji, optužba za silovanje se istražuje pod opštom optužbom za seksualni napad i osude mogu dovesti do zatvora od četiri do 15 godina.

Osuda za takvu optužbu takođe otvara put da se žrtvi isplati novčana kompenzacija za pokriće fizičke, fiziološke i moralne štete.