Španski klubovi dobijaju polovinu od 1,99 milijardi evra od CVC ugovora

Španski klubovi dobijaju polovinu od 1,99 milijardi evra od CVC ugovora

Polovina od 1,99 milijardi evra iz ugovora o medijskim pravima između LaLige i privatne investicione kompanije CVC Capital Partners već je otišla u ruke 38 vrhunskih klubova koji su pristali da prihvate investiciju, potvrdio je u utorak najviši izvršni direktor LaLige, prenosi Rojters.

Novac od 915 miliona evra stavljen je na raspolaganje u ponedeljak kao deo dogovora odobrenog u decembru 2021. o povećanju vrednosti poslovanja iza fudbalske industrije, iako su četiri kluba – uključujući Barselonu i Real Madrid – odustala.

LaLiga očekuje da španski klubovi ove godine dobiju dodatnih 452,4 miliona evra i preostalu ratu od 454 miliona tokom 2024. za finansiranje projekata modernizacije i infrastrukturnih investicija.

Investicija je obezbedila CVC-u 8,2% udela u novoj kompaniji koja će 50 godina upravljati prihodima od emitovanja i sponzorskih prava LaLige.

U početku, klubovi troše sredstva CVC-a na smanjenje dugova i ulaganje u svoje profesionalne timove.

Takozvani projekat „LaLiga Boost“ ima pravila o tome gde novac može da ode. Klubovi moraju da odvoje 70 odsto za projekte infrastrukture i modernizacije. Do 15% se može iskoristiti za potpisivanje igrača, a preostalih 15% za smanjenje duga.

Svaki klub je trebalo da predstavi svoje planove LaLigi na odobrenje pre juna 2022, iako je, prema zvaničnicima lige, samo 21 bio u potpunosti odobren, a pet klubova tek treba da dostavi svoj razvojni plan.

„Razumljivo je da je većina novca koji je do sada potrošen bio na dugove i potpise igrača, jer je ovo najlakše obezbediti i odobriti; ne zahteva dalje planiranje“, rekla je Marta Alonso, izvršni direktor LaLige, tokom prezentacije. oko 450 predstavnika 38 klubova na sastanku u Taragoni u utorak.

Predsednik La Lige Havijer Tebas rekao je da očekuje povećanje njihovih prihoda od televizijskih prava od 11 odsto godišnje do 2027. godine, kada bi trebalo da potpišu novi ugovor.

Za četiri godine videće se rezultati, treba da budemo strpljivi i da verujemo u proces“, rekao je Tebas.

LaLiga očekuje da će ukupna vrednost njenog poslovanja porasti sa 24,2 na 33-35 milijardi evra za sedam do 10 godina, a to će pomoći klubovima da ulože svoj deo novca.

CVC je investirao u Formulu 1, Moto GP, ragbi i tenis. Planovi za ulaganje u italijansku Seriju A i nemačku Bundesligu odbačeni su prošle godine.

U martu 2022, CVC je kupio 13% udela u francuskoj Ligi 1, vredan 1,5 milijardi evra.

Real Madrid, Barselona, Atletik Bilbao i španski FA pokrenuli su sudski postupak protiv La Lige zbog dogovora. Klubovi su odustali od dogovora, nazvavši ga „nezakonitom transakcijom koja nanosi nepopravljivu štetu“ španskom fudbalu.