Sindikat francuskih igrača podržava Mbapea zbog spora oko ugovora sa PSŽ-om

Sindikat francuskih igrača podržava Mbapea zbog spora oko ugovora sa PSŽ-om

Nacionalna unija profesionalnih fudbalera Francuske (UNFP) kritikovala je Pari Sen Žermen nakon što je šampion Lige 1 isključio Kilijana Mbapea iz svoje predsezonske turneje po Aziji, jer se nastavlja sukob po ugovoru između napadača i kluba.

24-godišnjeg kapitena Francuske prodao je PSŽ, prema izveštajima medija, nakon što su se odnosi između dve partije pogoršali prošlog meseca.

Mbape je ranije rekao da neće produžiti ugovor, koji ističe na kraju sledeće sezone, što znači da može da ode besplatno u junu 2024.

Međutim, predsednik PSG-a Naser Al-Kelaifi rekao je da neće dozvoliti Mbapeu, najboljem strelcu francuskog prvaka u poslednjih pet sezona, da ode besplatno.

„Ovi igrači – svi oni – moraju da uživaju iste uslove rada kao i ostatak profesionalne radne snage“, rekao je UNFP, glavni sindikat profesionalnih fudbalera u Francuskoj, u dugačkom saopštenju u subotu.

„UNFP smatra da bi bilo korisno podsetiti menadžere da vršenje pritiska na zaposlenog – kroz pogoršanje njihovih uslova rada, na primer – da se primora da napusti ili prihvati ono što poslodavac želi predstavlja moralno uznemiravanje, što francuski zakon odlučno osuđuje.

„Dakle, da, UNFP zadržava pravo da preduzme građansku i krivičnu akciju protiv svakog kluba koji se ponaša na ovaj način“, navodi se u saopštenju.

PSŽ je osvojio devet od poslednjih 11 titula u Ligi 1, ali njihov domaći uspeh nije uparen u Ligi šampiona — trofej koji pariski klub nikada nije osvojio uprkos svim ulaganjima u tim.

PSŽ se suočava sa dilemom da dozvoli Mbapeu da prođe poslednju godinu ugovora i ne može da nadoknadi bilo koji od 180 miliona evra (200,2 miliona dolara) koje su potrošili 2017. da bi ga potpisali iz Monaka.

Mbape se dovodi u vezu sa prelaskom u rekordnog 14-strukog šampiona Evrope u Real Madridu.