Simon Bajls osvaja rekordnu 8. titulu u gimnastici SAD punu deceniju nakon prve

Simon Bajls osvaja rekordnu 8. titulu u gimnastici SAD punu deceniju nakon prve

Deset godina kasnije, Simone Biles je i dalje na vrhu!

Gimnastička zvezda je u nedelju uveče osvojila svoj rekordni osmi šampionat SAD, 10 godina nakon što se prvi put popela na vrh svog sporta kao tinejdžerka.

Biles, sada 26-godišnji mladenac koji se smatra možda najboljim svih vremena, postigao je ukupni dvodnevni rezultat od 118,40, četiri boda više od drugoplasiranog Shilese Jonesa. Juniorka Floride, Leanne Vong, osvojila je treće mesto, povećavši svoje šanse da bude treći tim za svetsko prvenstvo uzastopno.

Biles je gotovo sigurna da će se vratiti u teretanu u kojoj je osvojila svoju prvu svetsku titulu 2013. Tokom dve električne večeri u SAP Centru, dobila je obaveštenje da čak i posle dvogodišnje pauze posle Olimpijskih igara u Tokiju, u gimnastici postoji onaj koji se zove JARAC i tu su svi ostali.

Biles je postala najstarija žena koja je osvojila nacionalnu titulu otkako je Gimnastika SAD počela da organizuje ovaj događaj 1963. Njenih osam kruna je prošlo od Alfreda Johima, koji je osvojio sedam između 1925-33 kada je Atletska amaterska unija vodila šampionate i događaje u muškoj konkurenciji uključeno penjanje po konopcu.

Da stvarno.

„Ne razmišljam o brojevima“, rekao je Biles. „Razmišljam o svom nastupu. I mislim da sam generalno postigao 8 za 8. Pretpostavljam da je to srećan broj ove godine.“

Ovaj sport je prešao dug put tokom prošlog veka. Niko nije proveo više vremena na krajnjem kraju Bell krive od Biles, koja je provela 10 godina koristeći svoje jedinstvene talente da pomeri granice na više načina.

Vrhovi ne bi trebalo da traju ovako dugo. Većina elitnih gimnastičara sa 26 godina – barem onih koji se nisu penzionisali – jednostavno se nadaju da će zadržati ono što imaju.

Bilesa to ne zanima. Nikada nije bilo. Ona smatra ponavljanje dosadnim. Ona insistira da ovaj put to radi „za sebe“ i njen izrazito drugačiji pristup svom poslu nudi opipljiv dokaz da ne laže.

Umesto da pusti svet na njeno putovanje dok gleda treću Olimpijadu, većinu svog treninga je držala u tajnosti, više je zainteresovana da deli poglede svog života daleko od teretane.

„Volim da (moje ciljeve) ostanem lični, samo da bih znao šta ciljam“, rekao je Biles. „Mislim da je tako bolje. Pokušavam da se krećem malo drugačije ove godine nego u prošlosti. Mislim da do sada funkcioniše, tako da ću to držati u tajnosti.“

Čini se da ima više ravnoteže u njenom životu, oslanjajući se na mantru „to je samo gimnastika“ koja joj je pomogla da se podigne.

Godine je još nisu dostigle, iako je u nedelju igrala relativno sigurno – po njenim standardima. U subotu je na treningu popravila desni skočni zglob, što ju je navelo da odustane od skoka sa duplom štukom Jurčenko koji je skoro besprekorno zakucala tokom prve večeri takmičenja u petak.

14.850 koje je dobila za svoj Cheng trezor i dalje je bio najviši u noći na događaju. Kao i 14,8 koje je zaradila na gredi. 15.400 koje su izazvale ovacije kada je i ona završila.

Sledeća stanica je Antverpen krajem septembra, gde će Biles pokušati da doda 25 medalja – od kojih je 18 zlatnih – koje je osvojila do sada u svojoj karijeri bez premca.

Jones pretpostavlja da je takođe u avionu. Ova 21-godišnjakinja je čudo na šipkama, gde uspeva uprkos tome što je niska za nekoga ko se odluči da se ovim bavi za život. Publika je izbila kada je sjahala, njen rezultat od 15.000 je bio najbolji u susretu na događaju i ostavio je iza sebe 10 meseci ispunjenih povredama koje su usporile njen trening.

Aktuelna olimpijska šampionka Sunisa Li, koja je većinu godine provela boreći se sa problemom bubrega koji njeni lekari još uvek pokušavaju da reše, mogla bi da ima šansu kao specijalista nakon što sastavi solidnu rutinu sa gredom.