Oproštajna turneja Serene Vilijams na US Openu

Oproštajna turneja Serene Vilijams na US Openu

Serena Vilijams će u ponedeljak započeti ono što će verovatno biti poslednji događaj njene oproštajne turneje na Ju-Es openu, gde će predvoditi uvodno veče u meču prvog kola sa Crnogorkom Dankom Kovinić, prenosi Rojters.

Vilijamsova, koja je pre tri nedelje najavila da se povlači iz tenisa, igraće u 19 časova. ET (2300 GMT) meč pred više od 23.000 navijača na stadionu Artur Eš, gde je osvojila šest od svoje 23 grend slem titule.

Iako je daleko od forme u kojoj je uživala na vrhuncu svoje slavne karijere, 40-godišnja Vilijamsova će nastojati da nadmaši Kovinićevu u njihovom prvom meču u karijeri svojom prepoznatljivom mešavinom moćnih servisa i udaraca sa terena.

Za Vilijamsovu, koja je propustila prošlogodišnji Ju-Es open zbog povrede noge i tek u junu se vratila u singl na Vimbldonu, emocije će biti na vrhuncu na finalnom grend slemu 2022.

„Definitivno ću biti veoma emotivna“, rekla je Vilijamsova, koja takođe igra u konkurenciji dublova sa starijom sestrom Venus, u debitantskoj epizodi podkasta Megan Markl „Arhetipovi“ koji je objavljen prošle nedelje. „Kako da ne plačem?

„Možda ako se nadam da mogu da prođem kroz nekoliko mečeva, onda ću se možda osećati bolje, ali mislim da će u početku biti teško jer svaki put kada izađem, to mi je bukvalno poslednji put.

Iako je suočavanje sa Vilijamsovom u prvom kolu grend slema nekada bio jedan od najzahtevnijih zadataka u tenisu, Kovinićeve bi mogle da se dopadaju njene šanse s obzirom na nedavnu formu njene protivnice.

Otkako je objavila da se povlači, Vilijamsova je izgubila svaki meč koji je odigrala, prvi u nizu od Belinde Benčić u Torontu, a zatim u Sinsinatiju gde ju je savladala šampionka Otvorenog prvenstva SAD Ema Radučanu sa 6-4 6-0.

Kovinićeva, 27, izgubila je poslednjih pet mečeva, ali agresivna osnovna igračica će uložiti dovoljno samopouzdanja u svoj obračun sa Vilijamsom, s obzirom da je uživala u svojim najboljim rezultatima u karijeri na dva grend slem turnira koje je igrala ove godine.

Crnogorka se plasirala u treće kolo i na Australijan openu, gde je u drugom kolu pobedila Britanku Radučanu, i na Otvorenom prvenstvu Francuske gde je pokazala hrabru igru u porazu protiv prve teniserke sveta Ige Sviatek.

Trenutno na 80. mestu na rang listi, Kovinićeva je dostigla najbolji rezultat u karijeri od 46. mesta pre šest godina i peti nastup u glavnom žrebu na Otvorenom prvenstvu SAD, gde je stigla do drugog kola 2015. i 2020. godine.