Porzingis neizvestan za četvrtu utakmicu NBA finala zbog povrede

Porzingis neizvestan za četvrtu utakmicu NBA finala zbog povrede

Kristaps Porzingis, ključni igrač Boston Seltiksa, nije se pojavio pred novinarima već dva dana nakon objave o retkoj povredi donje leve noge. Trener Džo Macula takođe nije dao mnogo informacija o njegovom stanju, ostavljajući izveštaj o povredama od četvrtka kao jedini izvor informacija o tome da li će Porzingis moći da igra u četvrtoj utakmici NBA finala protiv Dalasa u petak.

Seltiksi su Porzingisa naveli kao sumnjivog za četvrtu utakmicu, baš kao što je bio i pre nego što je isključen dva sata pre treće utakmice. Boston je pobedio u 18. šampionatu bez Porzingisa, savladavši Dalas sa 106-99 u sredu, čime su poveli sa 3-0 u seriji i približili se rekordu Los Anđeles Lejkersa po broju NBA titula.

Letonski igrač visok 7 stopa i 2 inča pati od iščašene tetive na levoj nozi, uzrokovane kidanjem tkiva koje drži tetive na mestu. Tim je povredu nazvao retkom, dok je Macula rekao da je povreda „ozbiljna“.

Porzingis je odigrao prve dve utakmice finala, sa ključnom ulogom u pobedi u prvoj utakmici, nakon što je propustio prethodnih 10 utakmica plej-ofa zbog povrede desnog lista. Macula je naglasio da vođstvo u seriji neće uticati na odluku o Porzingisovom igranju, navodeći da je medicinsko osoblje odlučilo da on nije spreman za igru nakon vežbe pre treće utakmice.

„Kristaps se od juče do danas oseća bolje,“ rekao je Macula u četvrtak. „On se pakleno bori da bi igrao. Ali na nama je da ga zaštitimo i da se uverimo da je to u njegovom najboljem interesu kao igrača i kao osobe.“

Porzingis je prvi put u karijeri igrao dalje od prve runde plej-ofa kada je imao 11 od svojih 20 poena i dva od tri bloka u prvoj četvrtini pobede Bostona od 107-89 u prvoj utakmici. Povreda se dogodila u trećoj četvrtini druge utakmice, kada je Porzingis rekao da je pokleknuo sa početnikom Dalasa, Derekom Lajvlijem II, kada su krenuli na skok na slobodnom bacanju.

Al Horford je započeo sve tri utakmice u finalu, dok je Gzavije Tilman stariji imao trojku tokom serije od 20-5 u Bostonu u svom prvom nastupu bez Porzingisa.

„Igrali smo cele sezone i sve plej-of bez Porzingisa,“ rekao je bek zvezde Džejlen Braun. „Očigledno, voleli bismo da ga imamo na terenu. Mi smo drugačiji tim kada je on tu. Ali Ks je ušao u tu ulogu i mislim da je bio sjajan.“

Porzingis je potpisao dvogodišnje produženje ugovora vredno 60 miliona dolara sa Seltiksima nakon što su ga kupili u trgovini sa Vašingtonom prošlog leta, a taj ugovor počinje sledeće sezone. Bez obzira na to da li igra, Porzingis ima šansu da osvoji šampionat u Dalasu, timu koji ga je kupio u blokbasteru 2019. sa Njujork Niksima, nadajući se da će stvoriti dinamičan evropski par sa Lukom Dončićem.

„Prošao sam kroz mnoge stvari u svojoj karijeri, i očigledno je da je ovo težak period kada se vraćam i da se nešto odmah ponovo desi,“ rekao je Porzingis u utorak. „Vrlo je – samo težak trenutak sada.“