Selektor ženske reprezentacije SAD Vlatko Andonovski podneo ostavku posle prevremenog napuštanja Svetskog prvenstva

Selektor ženske reprezentacije SAD Vlatko Andonovski podneo ostavku posle prevremenog napuštanja Svetskog prvenstva

Selektor ženske reprezentacije SAD Vlatko Andonovski podneo je ostavku, izjavila je u sredu za Asošijeted pres osoba upoznata sa tom odlukom.

Ovaj potez dolazi manje od dve nedelje nakon što su Amerikanke ispale sa Svetskog prvenstva za žene ranije nego ikada ranije.

Ta osoba je razgovarala za AP pod uslovom da ostane anonimna jer taj potez nije zvanično najavljen. Saopštenje se očekivalo u četvrtak.

Četvorostruki šampioni turnira borili su se tokom ovog Svetskog prvenstva. Pobeda nad Vijetnamom za početak grupne faze praćena je parom remija protiv Holandije i Portugala — jedva dovoljno da tim uđe u nokaut fazu,

Amerikanci su igrali dobro u osmini finala protiv Švedske, ali su na kraju pali na penale nakon nerešenog rezultata. SAD su postigle samo četiri gola tokom turnira.

Sjedinjene Države nikada nisu završile lošije na tom trećem na turniru.

46-godišnji Andonovski imenovan je za selektora Sjedinjenih Država u oktobru 2019. godine, preuzimajući dužnost Džil Elis, koja je dovela Sjedinjene Države do uzastopnih titula na Svetskom prvenstvu. Završio je 51-5-9 tokom svog vremena sa timom.

Nije samo Svetsko prvenstvo ugrozilo šanse Andonovskog da zadrži posao. Sjedinjene Države su takođe završile sa razočaravajućom bronzanom medaljom na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Kejt Markgraf, generalni menadžer ženskog tima SAD, ostala je sa Andonovskim nakon Olimpijade i tim se fokusirao na razvoj mladih igrača uoči Svetskog prvenstva.

Sjedinjene Države su bile ugrizene zbog povreda uoči turnira, izgubivši par ključnih igrača. Melori Svonson je povredila koleno tokom prijateljske utakmice u aprilu, a kapiten Beki Sauerbrun nije uspela da se oporavi od povrede stopala na vreme.

Svetsko prvenstvo je bilo izazov za mnoge elitne timove zbog sve većeg pariteta u ženskoj igri. Nemačka, Brazil i Kanada, pobednici u Tokiju, takođe su rano ispali.

Andonovski je bio glavni trener OL Reigna iz Sijetla u Nacionalnoj ženskoj fudbalskoj ligi kada je angažovan.

Tokom svojih sedam godina u NVSL-u, predvodio je sada već nepostojeći FC Kanzas Siti od početka lige 2013. do raspada kluba 2017. godine, osvojivši dve titule prvaka sa timom.

Andonovski, rodom iz Skoplja, u Makedoniji, igrao je za nekoliko timova u Evropi pre nego što je započeo profesionalnu karijeru malog fudbala u Sjedinjenim Državama.

Njegov prethodnik Elis je imenovan za trenera tima 2014. i doveo je SAD do osam ukupnih titula na turnirima, uključujući pobede na Svetskom prvenstvu 2015. i 2019. Tokom njenog mandata, Sjedinjene Države su izgubile samo sedam mečeva.

Sada će proces početi da pronađe zamenu, a vremenski okvir je relativno kratak. Sjedinjene Države su se već kvalifikovale za Olimpijske igre u Francuskoj 2024.