Rusija isključena iz održavanja Svetskog prvenstva u šahu

Rusija isključena iz održavanja Svetskog prvenstva u šahu

Rusija neće moći da održi Svetsko prvenstvo u šahu 2023. naredne godine zbog preporuka Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), što je potvrdio predsednik Međunarodne šahovske federacije (FIDE) Arkadij Dvorkovič.

MOK je zahtevao da Rusija ne bi trebalo da bude domaćin međunarodnih sportskih događaja u svetlu vojne operacije pokrenute u Ukrajini krajem februara.

Ubrzo nakon toga, takođe je preporučio da se ruskim timovima, klubovima i sportistima ne dozvoli učešće na međunarodnim događajima. Brojni savezi su na to obratili pažnju, ali su neki sportovi, poput tenisa i šaha, to ignorisali i dozvolili pojedinim igračima da se takmiče pod neutralnim statusom – ili u slučaju šaha, pod zastavom federacije svoje zemlje čak i kao ruski nacionalni timovi su zabranjeni.

To znači da Rus Jan Nepomnjači može da se bori protiv Kineza Ding Lirena na Svetskom prvenstvu u šahu 2023, što je navelo Rusku šahovsku federaciju da ponudi da polovina partija bude domaćin u Moskvi u Tretjakovskoj galeriji, dok se druga polovina održava u Dingovoj domovini.

Međutim, u izjavama iznetim u petak, Dvorkovič je polio hladnom vodom takvu perspektivu. „Ne možemo održati svetsko prvenstvo u Rusiji [zbog] preporuke MOK-a“, rekao je on.

„Ne želimo da zaoštravamo situaciju u tom pogledu. I u tom pogledu, Kina nije mnogo fer. Dakle, računamo na neutralnu zemlju.

„Sada pregovaramo“, otkrio je Dvorkovič. „Meksiko je glavni kandidat, ali postoji još nekoliko zainteresovanih koji mogu da se takmiče. Odluku ćemo doneti u roku od mesec dana. Odluku ćemo doneti do kraja ove godine.”

Poslednje izdanje Svetskog prvenstva u šahu održano je u Dubaiju i Nepomnjači je izgubio od aktuelnog šampiona Magnusa Karlsena krajem 2021.

Nepomnjahči je garantovao revanš protiv Norvežanina 2023. pobedom na turniru kandidata. Ali kada se Karlsen povukao sa Svetskog prvenstva u šahu prošlog jula, drugoplasirani Ding je imenovan da zauzme njegovo mesto.

Nedavno, pre skoro dve nedelje, Nepomnjači je pretrpeo poraz u „Armagedonu“ u tajbrejku od Hikarua Nakamure u finalu FIDE Fišer nasumičnog svetskog prvenstva 2022. u Rejkjaviku.